kogoj

Njegove su radove poklanjali kraljevima i vođama, a danas mu je zbirka, nakon 20 godina, udomljena u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju

Dugo je trebalo da jedna božanstvena umjetnička zbirka u Splitu nađe svoje mjesto, ali to se, srećom, ipak dogodilo – stotinjak staklenih, te nekoliko keramičkih i metalnih predmeta koje je izradio veliki slovenski dizajner Oskar Kogoj otvorena je za javnost u prostorijama Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju. Dvadeset godina od kada je poklonjena Splitu i nakon što je odstajala u spremištima, zbirka je stigla među buduće dizajnere uveličavši njihovu proslavu, budući da ove godine škola koja u svojim umjetničkim programima obrazuje dizajnere keramike i stakla slavi 30 godina osnutka.

Uoči proslave Dana grada prosvjetarima se na otvaranju izložbe pridružio gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima, sa Antoniom Maletić, šeficom protokola u gradskoj upravi koja je najzaslužnija za ovakav sretan ishod zbirke, te arhitektonski “otac” ovog školskog centra, arhitekt Dinko Kovačić. Srednjoškolcima, novim generacijama, valjalo je najprije objasniti koliko je značajno ono što je Splitu ostavio slovenski, svjetski priznati industrijski oblikovatelj, akademik i prije svega umjetnik Oskar Kogoj, idejni tvorac maskote ljupke sredozemne medvjedice Adriane – zaštitnog znaka Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine.

Kogojeva Adriana i krugovi Borisa Ljubičića ostali su integrirani u memoriju i grada i na neki ih način smatramo simbolom Splita – kazala je ravnateljica škole, Sela Tecilazić. – Osim na polju industrijskog dizajna i umjetnosti, MIS je bio manifestacija koja je imala arhitektonski zamah, naši najveći arhitekti poput Milića, Magaša, Rošina, Fabjanića, Kovačića, Anića, Rožića, projektirali su sportsku infrastrukturu Splita koju i dan danas koristimo.

Vrlo je važno imati umjetničke zbirke u školama, one služe kao trajna inspiracija učenicima, potiču ih na razvoj i grade ugled škole koji je uvijek važan u dizajnerskim i umjetničkim strukama – kazala je ravnateljica.

Slovenski dizajner Oskar Kogoj, koji u Split nije doputovao radi zdravstvenih teškoća, vrlo je zahvalan što je zbirka stakla ipak dobila dom. Molim vas zahvalite svima koji su u ovome učestvovali – poručio je iz svog doma u Sloveniji, a naročito jer apostrofirao svog prijatelja iz MIS-ovih dana, arhitekta Jerka RošinaInače, mimo ove zbirke Oskar Kogoj je u Split uvijek dolazio s darovima – impresioniran povijesnom i civilizacijskom važnosti cara Dioklecijana, utemeljitelja Splita, prije sedam godina poklonio je repliku zlatnika s njegovim likom za carev sarkofag u Podrumima, a izradio je I “Dioklecijanove šalice”, ekskluzivni suvenir za goste grada.

Galerija slika