Suradnja sa NZJZ- Split

Pretežno vedro

U sklopu projekta pod nazivom „Pretežno vedro“, sudjelovali su i učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu. Zbog važnosti osjećaja i njihovog utjecaja na druge aspekte života te kako bi učenike potakli na rad na sebi, osvještavanje i razvoj emocionalne pismenosti i naša škola se uključila u projekt. Kao i druge škole i ustanove u ovom projektu i mi smo se odlučili na izražavanje osjećaja na socijalno prihvatljiv način, ali i pomalo drugačiji od svakodnevnog.

– Naravno da za početak ništa ne može bez edukacije i učenja pa su učenici, ali i nastavnici prošli kroz radionice na temu osjećaja koje je održala školska psihologinja. U sklopu njih se razgovaralo o raznolikosti osjećaja, njihovom osvještavanju, prepoznavanju kao i prikladnom izražavanju.

– Koristeći video uradak „Pretežno vedro“ koji su napravili mladi za mlade, održane su fokus grupe s učenicima naše škole u kojima su učenici davali svoje prijedloge i mišljenje o video uratku kao i diskutirali o važnosti multimedije u izražavanju emocija.

– Učenici, smjer aranžersko-scenografski dizajner, dizajner keramike, dizajner metala i dizajner unutrašnje arhitekture su osmislili su izradili maske koje izražavaju osjećaje. Svaki je smjer maske izražavao u različitom materijalu tako da smo dobili šarenilo ideja, osjećaja, boja, materijala …

Također su se odlučili i na scensko izražavanje te su osmislili performans u kojem su im poslužile izrađene maske kako bi i na taj način izrazili osjećaje.

Kako je kao i uvijek važna suradnja tako smo se i mi upoznali s radovima drugih škola i ustanova koje su sudjelovale u projektu i pomogli im u njihovoj promidžbi.

– U tom su pogledu učenici i profesori grafičkog usmjerenja napravili grafičku doradu i tisak bedževa, majici i torbi koristeći materijale napravljene u osnovnoj školi Stjepan Ivičević u Makarskoj.

– Također su grafički doradili i tiskali školski list „Kaval“ za osnovnu školu Stobreč čija je središnja tema osjećaji.

– Pomogli smo i štićenicima Dječjeg doma „Miljenko i Dobrila“ u doradi njihovog video uratka „Pretežno vedro“ i njegovoj distribuciji na DVD.

– I na kraju smo napravili grafičku pripremu, doradu i tisak priručnika „Pretežno vedro“ koji objedinjuje radove i iskustva koji su nastali u projektu.