Banner_zlatni

IZLOŽBA I PANEL POVODOM 30. GODINA ŠKOLE

Izložba je nazvana KREATIVAN UČITELJ – KREATIVAN UČENIK, podcrtavajući tako uvijek važnu vezu između glavnih sudionika u procesu učenja i razvoja kreativnosti bez koje ne bi bilo inovacija, ne samo u umjetnosti već ni u razvoju znanosti.

Učitelji imaju vrlo važnu ulogu u razvijanju svih komponenata učeničke kreativnosti. Ali i to je
moguće tek ako je učitelji i sam kreativan i kroz svoju vlastitu kreativnost potiče razvoj kreativnosti
svojih učenika.

Kreativni učenici mogu biti teret, a ne dar ako ih ne prepoznamo, a prepoznavanje talenta donosi
boljitak za njihov razvoj u budućnosti. Iz tog razloga iznimno je važan izbor i snalaženje kvalitetnih
učitelja jer su samo takvi, osobno kreativni i zreli, u stanju potaknuti kreativnost učenika. Zato se
postavlja pitanje: je li današnji učitelj kreativno otvoren i profesionalno kompetentan da potiče, a ne sputava kreativnost svojih učenika?

Kreativnost se ne događa slučajno. Za nju su potrebne i društvene i pojedinačne pretpostavke. Škola koja želi razviti kreativnost, svjesna cjelovitosti tog pojma i zadaće u suvremenom društvu, može ostvariti nastavu kao proces organiziranog, aktivnog i partnerskog stjecanja znanja.

Na sreću, među nastavnicima Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju nalazi se veliki broj kreativnih i uspješnih pojedinaca u području umjetnosti, dizajna, arhitekture, književnosti i ostalih izražavanja darovitosti koji nadograđuju ulogu nastavnika. Zato će ove jubilarne 30. godine od osnutka naše škole, upravo ti radovi biti prikazani na ovoj izložbi.

Oni će svoje radove, zajedno s učeničkim, izložiti javnosti i time posvjedočiti našu navedenu prirodnu vezu.

Zahvaljujući znanosti, čiji je dom sveučilište gdje se obrazuju mladi i kreativni ljudi, dobili smo ideju napraviti skulpturu zlatnog konja koji vuče kar koji simbolički bojom i detaljima asocira na današnju naprednu tehnologiju.

Na otvorenju će biti prikazan i DOKUMENTARNI FILM O ŠKOLI u trajanju od pola sata koji su povodom obljetnice snimili, uredili, montirali i ozvučili učenici smjera medijski tehničari. Filmom o školi pokazujemo kreativnost i znanje naših učenika u novim tehnologijama koje obrazujemo.

Kao jedina grafička škola u županiji, ovim filmom pokazujemo novi smjer kojim treba ići u razvijanju vještina i kreativnosti te promicanju medijske i digitalne kulture.

U čvrstoj vjeri u dobru budućnost, nastavljamo dalje!

pozivnica
program-proslave