lovac i laži

Lovac i laži u Gradskom kazalištu mladih

Gradsko kazalište mladih i učenici Prve gimnazije Split donijeli su nam nevjerojatnu predstavu- ”Lovac i laži”, prema knjizi Lovac u žitu J.D Salingera. U ovom projektu sudjelovala su 23 učenika uz pomoć dva profesora- Olge Granić i Suzane Čajić te redatelja Siniša Novaković.

Lovac i laži prikazuje detalje života šesnaestogodišnjeg Holdena Caulfielda nakon što je izbačen iz škole. Zbunjen i razočaran, Holden traga za istinom i protivi se “lažnosti” svijeta odraslih. Dominantna tema je zaštita nevinosti, posebno djece, u većem dijelu serije i knjige, Holden to vidi kao primarnu vrlinu koja je usko povezana s njegovom borbom protiv odrastanja.

Teško se nosi sa smrću svog mlađeg brata Allia pa tri godine nakon toga biva poslan u psihijatrijsku bolnicu gdje mu je dijagnosticiran PTSP (depresija, anksioznost i posttraumatski stresni poremećaj). Od tog trenutka nastaje više ”Holdena” koji pokazuju vrlo različite strane i perspektive njegovih emocija i razmišljanja koje su nam glumci što su više mogli približili. Tijekom predstave počinjemo doživljavati Holdena dok pokušava razumjeti sebe i vlastite osjećaje što bude prekinuto velikim sukobom – želi li se povezati s drugim ljudima na razini odrasle osobe ili se povući u vlastita sjećanja na djetinjstvo i odbaciti odrastanje?  Dok Holden krivi sebe za Allievu smrt – ne može ga “uhvatiti”, izolira se kao dokaz da je bolji od svih oko sebe i stoga iznad interakcije s njima – kao simbol nosi svoj crveni lovački šešir iz New Yorka. Predstava, baš kao i  knjiga, završava s Holdenom koji je optimističan u pogledu svoje budućnosti i svoje nove škole koju će pohađati na jesen, nadajući se da će ovaj put uzeti svoj život u svoje ruke i pronaći sebe.

Predstava je izvedena prvi put u svibnju 2022. godine i izazvala je pozitivne reakcije pa su mladi glumci dobili  još jednu priliku da i ove godine očaraju  javnost svojim napornim radom i nevjerojatnom glumom. Jedan od članova glumačke ekipe podijelio je s nama mogućnost odlaska na turneju po cijeloj zemlji sljedeće godine.  Puno sreće I. gimnaziji i GKM!

Martina Sinovčić 3a