portugal_za_pamcenje_naslovnica

Portugal za pamćenje – dojmovi za vrijeme Erasmus+KA1 mobilnosti

U sklopu Erasmus+KA1 akreditacije, a pod projektnim brojem 2023-1-HR01-KA121-VET-000123778, grupa od 8 učenica i 2 nastavnice, u skladu s dogovorom sa školom domaćinom Escola artistica Soares dos Reis u Portu, uputila se na mobilnost u Portugal.

Dočekalo nas je predivno, sunčano vrijeme i izuzetno ljubazno osoblje škole koja ove godine slavi 139. godišnjicu svog osnutka. Radovi učenika izloženi su po svim hodnicima, u ormarima sa staklenim vratima te čak i u vrtu škole jer zapravo nema dovoljno izložbenog prostora za prikazivanje silne kreativnosti svih njihovih učenika raznih umjetničkih smjerova. Ulaskom u radionice postalo je jasno da je oprema kojom raspolažu impresivna i omogućuje učenicima rad s raznim strojevima, alatima i tehničkom opremom. Učenice koje sudjeluju u ovoj mobilnosti,  različitih su smjerova pa je bilo zahtjevno domaćinima organizirati nastavu i za grafički,  aranžerski smjer te za medijske tehničarke te se stoga prvo zahvaljujemo koordinatorici Escole Artistice Soares dos Reis gđi Ani Andrade na trudu da sve bude dobro osmišljeno. Dobili smo i sate individualnog rada za vrijeme kojeg su učenice nastavljale rad, ponavljale ili se pripremale za idući korak s obzirom na to da su neka iskustva i tehnike rada bile drukčija od nastave koje učenice pohađaju u našoj školi u Splitu.

Prenosim neke od dojmova s mobilnosti:

Teodora Grgić – Jeličić, nastavnica stručnih predmeta na job shadowingu (praćenje rada), istaknula je da je učenicama grafičkog smjera posebno zanimljiva nastava tipografije, inače kod nas napuštena tehnika, koja se u školi Soares dos Reis koristi u umjetničke svrhe. „Naime, kroz umjetnost slova uče se odnosi slova i slobodne površine. Služe se tipometrom i svim ostalim alatima za tipografiju – slagalice, okviri, štegovi i reglete, pisma različitih veličina i rezova. Tehnologija visokog tiska se kroz ove vježbe može upoznati kao osnova za kasniju digitalnu primjenu jer učenik koji je fizički bio u kontaktu sa slovnim znakom može dobro procijeniti veličine na papiru. Sitotisak je tehnika koja je negdje između umjetničke i reprodukcijske tehnike. Učenice će iskušati i umjetnički pristup, a ono što je  zanimljivo je i tehnološki pristup zadatku. Rad rukom i rad klasičnim procesom, od nanosa emulzije, osvjetljavanja i dobivanja gotove tiskovne forme, do tiska na tiskovnu podlogu (papir i tekstil). Razlika u našoj i nastavi škole domaćina je u pristupu. Kako mi nismo umjetnička škola, baziramo se na tehnologiji i pravila koja su zadana samim strojevima i tehnološkim zahtjevima.“

Učenice grafičkog smjera – Lucija Paić i Marina Rogulj, istaknule su da su zadivljene količinom i pristupačnošću svih grafičkih tehnika i prekrasnim radovima učenika koji su ih motivirali za usavršavanje njihovih radova te susretljivošću profesora koji su uvijek tu da im pomognu, ali i zabave ih.

Uvidjeli su da u Portugalu uče praktični dio onoga što su do sada vidjeli samo u knjigama i što možda nikad ne bi vidjeli uživo da nisu došli na mobilnost.

Učenica smjera medijski tehničar, Andrea Melvan, naglasila je da su su kroz dosadašnji rad na mobilnosti animaciju vidjeli u skroz drugom svjetlu – „Do sad smo radili ‘stop motion’, no ova mobilnost nam je omogućila učenje novih načina animacije npr. ‘frame by frame’. Koristimo opremu s kojom se prvi put susrećemo, učenici uskoče kad nam nešto zatreba, a profesori su neopisivo dragi i spremni pomoći.“

Učenica smjera aranžersko – scenografski dizajner, Lucija Marić, kaže da „kroz vrijeme koje provodimo u školi učimo nove pristupe radu i modeliranju. Radionice su dobro opremljene i sve nam je dostupno. Postavljamo vlastitu osmišljenu scenu u maketi teatra i osmišljavamo plan rasvjete, pozadine, materijale i sve ostale elemente na sceni. Profesori i učenici su jako susretljivi i nude korisne savjete.“

U prilogu šaljemo nekoliko fotografija da vidite kako nas dosadašnji rad izgleda, a još detalja i izložba slijede po povratku s mobilnosti.

Uz portugalski pozdrav…tchauzinho!

 

Ana Topić, nastavnica

Galerija slika