25god

VELIKA SVEČANOST U ŠKOLI ZA DIZAJN, GRAFIKU I ODRŽIVU GRADNJU

U atmosferi nadolazećeg Božića, 19.12. u atriju škole i okićenog bora, uz misu u kapeli studentskog kampusa, Škola je proslavila svoju 25.obljetnicu osnutka, uz prigodnu svečanost i uzvanike. Prigodnim programom je organiziran i okrugli stol na temu položaja strukovnog školstva u trenutku donošenja Zakona o strukovnom obrazovanju, te iznimno toplo predavanje i susret sa učenicima i djelatnicima, projektanta školske zgrade, akademika Dinka Kovačića.

Tim povodom je u školskom atriju postavljana ploča sa riječima projektanta „Treba iznad ulaza u školu postaviti SRETNO, kao i rudarima kad ulaze u rudnik“ za uspomenu na obljetnicu.

Uzvanicima i djelatnicima obratio se ravnatelj škole Ivan Kovačević uz emotivni govor i ponos da je svih 25 godina na čelu ove uspješne institucije, te je tom prigodom istakao 25 djelatnika  zahvalnicom za 25 godina vjernosti i iznimne posvećenosti ovoj instituciji.

Uz domjenak i prigodan program promovirana je Monografija, knjiga koja je u cijelosti nastala u školi, od sadržaja, dizajna i tiska.

Monografija pokazuje nevjerojatan napredak i zanimljiv put kroz vrijeme male škole sa graditeljskim obrtničkim zanimanjima, sa tek 7 razreda i oko 30 nastavnika u vijeću iz 1992.g, do današnjeg obrazovnog profila, školskog identiteta i uspjeha, sa tri puta više razreda, učenika i nastavnika. Kroz školu je u ovih 25 godina prošlo oko 4 700 učenika u svim njenim programima i
zanimanjima, a danas se u dvije smjene obrazuje oko 700 učenika.

U proteklih 25 godina mnoge poteškoće koje smo kao strukovna škola imali, sad vidimo da su bili izazovi koje smo pretvarali u našu prednost.

Poznati problemi strukovnog školstva, sa nedostatkom učenika i motiviranosti za upis i školovanje u naše programe prelamali su se preko škole i poticali nas na stalna promišljanja, promjene i poboljšanja. Uvodili smo nova, a gasili stara zanimanja i možda u toj borbi za opstankom na promjenjivom tržištu obrazovanja nalazili radost i napredak.

Promjene su izvor energije, budile su nas iz letargije, te skupa sa našim učenicima koji su pripadnici tkz. Net ili Z generacije, svijeta novih tehnologija i mogućnosti doveli u neočekivane projekte i  izazove. Škola je među prvima u Hrvatskoj uvela programe iz multimedijalnih i audiovizualnih tehnologija, gimnazijski program održivog razvoja, planiramo i novo zanimanje 3D dizajna. Nije nevažno što smo u svim aktivnostima se odazivali na europske fondove i projekte, te prepoznati i proglašeni za jednu od škola koja je EU Ambasador!

Monografiju je predstavila prof Sela Tecilazić, urednica monografije, uz riječi koje najbolje najavljuju njen sadržaj i ulogu:

Ovo knjiga o svima nama, nastavnicima i učenicima, radu, entuzijazmu i našem životu koji je ugrađen u ovu instituciju kroz proteklih 25 godina. Nadamo se da smo uspjeli sačuvati sva važna sjećanja od zaborava, kroz događaje i ljude koji su je gradili. Hvala svim kolegama na trudu koji su pokazali u prikupljanju građe za nastanak ove monografije, kao i učenicima koji su bili nositelji svih naših projekata i ideja. Rad s mladima je životni izbor, stoga neka ova knjiga bude poticaj svima onima koji se namjeravaju upustiti u ovaj posao bez kraja…

Objasnila je nastanak knjige, uz sadržaj koji je strukturiran kronološki i pokazuje dugu i zanimljivu povijest škole, sa svim promjenama koje su je pratile, te se zaustavlja na zadnjih 25 godine i detaljno ga osvjetljava.

Kroz desetak jasno odijeljenih poglavlja, uz dobro odabrane fotografije koje prate tekst, sačuvana su sjećanja na život škole, njene nastavnike i učenika, te brojne projekte, natjecanja, gradnje i izložbe koji su obilježile ove godine.

„Izvrsnim dizajnom, lijepim naslovima i originalnim fontom, dobili smo ovu prekrasnu knjigu koja se uz dobru strukturu i prigodne tekstove, lako čita i jasno svjedoči da je ovo škola koja se bavi dizajnom, grafikom i umjetnošću.“

U tom dijelu sve zahvale kolegi Ediju Murgiću, za dizajn i prijelom, Duški Boban, za izvrsne fotografije, Elzi Vukičević i Marku Dragunu za pripremu i tisak. U stvaranju sadržaja uz urednicu koje je i sama djelatnica škole svih njenih 25 godina, sudjelovale su Vedrana Šolić, Tanja Ukas i Teodora Grgić Jeličić. Lektura je napravio aktiv hrvatskog jezika – Vedrana Šolić, Fabijana Čović i Martina Javorčić.

Prekrasna knjiga koja je reklamni proizvod škole i pokazatelj njenih visokih profesionalnih mogućnosti pokazala je rad škole ‘iza kulisa’. Prvi put su nastavnici, ali i svi ostali djelatnici, u prvom planu, kao ljudi koji su pokretači svih aktivnosti, projekata, izložbi i natjecanja, brojnih humanitarnih aktivnosti, a sve to kroz ono glavnog što je u opisu nastavničkog posla – poduka i odgoj. Glavni dio knjige je naš rad – i on je poslije glavnih nositelja svih aktivnosti, divnih fotografija profesora u aktivima, podijeljen u nekoliko poglavlja koja govore o školskim projektima, aktivnostima i ogromnom humanitarnom radu. Osobito su nam važne izložbe i natjecanja, jer se u njima vrednuju sve naše aktivnosti i uspjesi. One stvaraju nas pedagoški identitet i profiliraju nas među sličnim programima, u Splitu, Županiji i na državnoj razini.

„Generacijama učenika koje su prošle kroz školu, darovali smo naše znanje, vrijeme i ljubav, ponekad i strogost, rasli smo i sazrijevali s njima, ali koliko god je to bio naš posao – to je bio i naš život!“ riječi su urednice Sele Tecilazić.

Na kraju prezentacije Monografije, Škola, ravnatelj Ivan Kovačević i profesori Marko Dragun, Elza Vukičević i Tanja Ukas su primili zahvalnice od gdje Mirele Grbić, ispred Zavoda za javno zdravstvo za humanitarni rad i poticanje zaštite mentalnog zdravlja Splitsko dalmatinske županije.