svi

Dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja. Na taj dan, 1945. godine, Crvena armija oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili 27.siječnja danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

U Splitu su dvije škole, naša i susjedna Graditeljsko geodetska tehnička škola obilježile ovaj dan u Gradskoj knjižnici Marka Marulića uz potporu Židovske općine u Splitu, predsjednice gospođe Ane Lebl, te Grada Splita, uz pozdravnu riječ gradonačelnika Ivice Puljka, koji je svojim prisustvom poslao snažnu poruku učenicima i profesorima koji su se okupili u velikom broju.

Našu školu predstavila je ravnateljica Sela Tecilazić s predavanjem „Arhitektura u Njemačkoj tijekom II. svjetskog rata“ koje je nastalo u Centru za istraživanje Holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu tijekom njenog studijskog boravka u Izraelu. Namijenjeno je učenicima i profesorima arhitekture i dizajna. Uspoređujući opus dva velika arhitekta iz ovog burnog povijesnog perioda jasno se vidi  njihova umjetnička, ali i svjetonazorska dimenzija; veliki Walter Gropius, osnivač Bauhausa koji je svojom idejom redefinirao suvremeno industrijsko društvo i jednako zanimljiva suprotnost Albert Speer, Hitlerov arhitekt i ministar rata koji je jedini arhitekt osuđen u Nurnbergu za djela protiv čovječnosti.

Predavanje nosi snažne pedagoške poruke o prepoznavanju zla u društvenom kontekstu, ali i mogućnosti izbora u svakom periodu.

Graditeljsko geodetsku tehničku školu predstavila je mentorica Magda Maver, prof. koja je sa svojim učenicima upriličila likovnu izložbu slika u svim tehnikama te predstavila učenika Dominika Sarića koji je pročitao dirljiv esej o holokaustu.

 

Galerija slika