6

Panel – Europska godina vještina 2023

Europska komisija  proglasila je 2023. godinu vještina, a vještine znače radna mjesta. U ovoj godini imamo priliku povezati važnost tih pitanja, usmjeriti prioritete na  cjeloživotno učenje  i osposobljavanje, razvoj vještina te sve to zajedno  usmjeriti na tržište rada koje trpi trajni nedostatak radne snage.

Posjedovanje relevantnih vještina osnažuje ljude da se uspješno nose s promjenama na tržištu rada i da se u potpunosti uključe u društvo te doprinosi gospodarskom rastu.

Trenutno više od tri četvrtine poduzeća u EU-u prijavljuje poteškoće u pronalaženju radnika s potrebnim vještinama, a već 2021. bilo je nedostatka radnika u 28 zanimanja u rasponu od graditeljstva i zdravstvene skrbi do inženjerstva i IT-a. Potražnja je velika i za visokokvalificiranim, ali i niskokvalificiranim radnicima.

Kako bi se potaknulo cjeloživotno učenje, države članice EU podržale su inicijative kojima bi se najmanje 60% odraslih svake godine trebalo osposobljavati i postići stopu zaposlenosti od najmanje 78% do 2030.

Na tom tragu, na panel diskusiju “Press club – Europska godina vještaina pozvane su predstavnice i naše škole: ravnateljica Sela Tecilazić, kordinatorice Erasmus projekata Marijela Gulin i Ana Topić. Škola je direktno uključena u problematiku zato što obrazuje učenike u različitim zanimanjima, od traženog digitalnog i IT sektora do bazičnih i deficitarnih zanimanja u graditeljstvu. Ravnateljica je istaknula važnost vraćanja ugleda zanatskim zanimanjima  te potrebu za većim ulaganjem u obrazovanje kako bi obrazovni procesi bili što kvalitetniji te omogućili što konkurentnije  radnike i stručnjake na tržištu rada. Također je dodala kako je bitno razumjeti da nema vrhunskog dizajna interijera ili eksterijera bez zanata, odnosno  montera, zidara ili keramičara te da jedino njegujući kvalitetnu sinergiju između njih možemo napredovati kao društvo u gospodarskom i socijalnom smislu.

Škole se iz tog razloga trebaju snažnije povezati s tržištem rada, ali i europskim školama kroz Erasmus projekte mobilnosti nastavnika i učenika koji proširuju vidike, spoznaje i mogućnosti kod svih sudionika.

Na panelu su sudjelovali mnogi uvaženi gosti. Izdvajamo Jozu Sarača, v.d. ravnatelja JU RERA S.D. i predstavnika centra Europe Direct Split Europske komisije, Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije, Ogniana Zlateva, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.  Oni su u uvodu govorili o vještinama i tržištu rada. Marin Kanaet iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknuo je važnost cjeloživotnog učenja. Mario Ančić potpredsjednik, One Equity Partners (uključenje online) iznosio je osobno iskustvo u različitim branšama od sporta do doktorata na  Pravnom fakultetu.  Andrea Čović Vidović,  voditeljica medija Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, isticala je važnost govorenja o vještinama.

Naposljetku, dvoje učenika naše škole Karmen Penga , web dizajnerica i Ivan Miljak, monter suhe gradnje podijelili su svoja iskustva i razloge zašto su baš htjeli upisati ta zanimanja.