izlet2024_naslovnica

Stručna ekskurzija djelatnika škole – Pelješki most i Korčula

Na kraju nastavne godine, između ispita Državne mature, u srijedu 26.6. 2024. djelatnici Škole za dizajn za dizajn, grafiku i održivu gradnju uputili su se na jednodnevni stručni izlet.

Prvo smo obišli i prošli preko Pelješkog mosat koji premošćuje Malostonski zaljev i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more. Most je ovješenog tipa, ukupne duljine 2404 m sa šest glavnih stupova i trinaest raspona od čelika duljine od 72 do 285 metara, prema dizajnu Slovenca inženjera Marjana Pipenbahera. Pelješki most je otvoren, 26. srpnja 2023. i djelatnici škole su ga posjetili prije prve godišnjice prometovanja.

Mostom smo došli do Pelješca te kroz drevne vinograde zaustavili se u Orebiću. Kratkom plovidbom brodom stigli smo do Korčule u kojoj smo proveli dan u obilasku arhitekture i kulturnih znamenitosti isklesanih u kamenu tijekom 15. i 16. stoljeća. To su Katedrala sv. Marka, palača Arneri, palača Gabrielis, Gradski muzej Korčule, rodnu kuća pustolova i moreplovca Marka Pola, kopnena vrata, Revelin, Biskupska palača….

Kamenoklesarstvo, brodogradnja i trgovina bile su djelatnosti kojima su se Korčulani tradicionalno bavili i to se i danas osjeti u ljepoti i skladu gotičko renesansne spomeničke baštine.

U prošlosti okružena visokim zidinama i posebnim urbanističkim konceptom – ulicom „na riblju kost“ radi čega je uvrštena na prestižnu tentativnu listu UNESCA.

Galerija slika