cleanup_naslovnica

ERASMUS +KA2

Još jedna mobilnost u kojoj smo mi domaćini. Odvijala se od 29. rujna do 4. listopada.
U mobilnosti su sudjelovali Norveška (Škola iz Gjovika), Španjolska (Škola s Tenerifa), Slovenija (Škola iz Maribora) i mi. Projekt traje od 2023. do 2025. godine.
Tema ove mobilnosti je Digital clean up campaign. Mi prevodimo ovu ovaj pojam kao „digitalno čišćenje“.
Svi koristimo mobitele i ne samo mobitele nego sve digitalne uređeje koji su povezani s „nekim“ oblakom. Taj imaginarni oblak zapravo uopće nije imaginaran nego su to postrojenja koja koriste goleme količine resursa kako bi se pohranilo sve ono što čuvamo i želimo nekamo spremiti. Resursi koji se koriste za to naše pohranjivanje su voda i struja.
Kako bismo postali svjesni našeg djelovanja i kako bismo sveli naš digitalni otpad na najmanju moguću mjeru potrebno je naše digitalne uređaje stalno čistiti.
Većina nas to radi povremeno ili tek onda kad se „zagušimo“ u našem otpadu, kada nam mobiteli ili drugi uređaju počnu usporavati ili davati znakove da su preopterećeni.
U ovoj kampanji smo pokušali učenicima iz svih ovih škola ukazati na potrebu razvijanja svijesti o ovom problemu jer sve više koristimo svu raspoloživu tehnologiju, sve više fotografija pohranjujemo, sve više „streemamo“, sve više videa snimamo.
Projekt je počeo u Norveškoj gdje je i dogovorena tema i vremenski slijed mobilnosti.
Nakon Norveške, prva radna postaja bila je Maribor u travnju 2024., u kada su šest grupa po četiri učenika izradili plakate i brošuru na zadanu temu. U povratnoj informaciji s mobilnosti, nakon ispunjenih upitnika, osim što su zadovoljstvo iskazali sa svojim radnim zadacima, primjedbe su upućene na nedostatak vremena za ispunjavanje svih ciljeva. Uz to, naravno, druženje, upoznavanje različitih okruženja, načina obrazovanja, nova prijateljstva – to je ono što su učenici istaknuli kao najvažnije. Jedan je jezik mladih – otvoreno srce!
Zatim smo se preselili u Split gdje smo radili na video uradcima na zadanu temu, a zanimljivo je bilo vidjeti i kako su učenici izradili „behind the scene“ uratke.
Opet nekoliko dana druženja i razmjene iskustava.
Radujemo se odlasku u Norveški Gjovik gdje ćemo raditi na vidljivosti projekta na društvenim mrežama.
Zapratite nas na instagramu na #dcup24,(digital clean up campaign). Važno nam je da nas što više ljudi vidi i da vas informiramo o ovoj temi!

Napisala
Teodora Grgić Jeličić

Galerija slika