viktor viljac

Viktor Viljac, učenik naše škole na stručnom skupu ravnatelja “Ovo mi je škola – partnerstvom do napretka”

viktor viljac na skupu ravnateljaDana 11. listopada 2024. godine sudjelovao sam na Stručnom skupu ravnatelja pod nazivom „Ovo mi je škola – partnerstvom do napretka“, održanom u organizaciji Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Skup se održao u Bolu, na otoku Braču. Gospođa Suzana Hitrec, ravnateljica srednje Ekonomske škole iz Zagreba i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja pozvala me ja kao predavača na skup.

Naslov mog predavanja bio je „Misli jednog srednjoškolca“, a teme su bile raznolike. Gospođa Hitrec je već upoznata s mojim blogom Misli jednog srednjoškolca koji objavljujem u okviru Centa izvrsnosti i Udruge Neutroni čiji sam i osnivač.

S ravnateljicom moje škole, gospođom Selom Tecilazić, uputio sam se prema trajektnoj luci u Splitu u ranim jutarnjim satima. Po dolasku u Supetar, iskoristili smo slobodno vrijeme do polaska autobusa za Bol, te posjetili Crkvu Navještenja Marijina prošetavši pritom uskim i mirnim ulicama Supetra. Nakon toga, krenuli smo prema Bolu, a vožnja je trajala oko sat vremena. Tijekom vožnje uživali smo u pogledu na prirodne ljepote Brača.

Stigavši u Bol, prošetali smo šetnicom do hotela Elaphusa, gdje se održavao stručni skup. Ulazak u prostranu dvoranu s više od 150 ravnatelja izazvao je u meni lagani osjećaj treme. Na pozornici je u tom trenutku bila gospođa Anita Matijević iz Ministarstva unutarnjih poslova koja je govorila o problemima nasilja među mladima. Ja sam nastavio razmišljati o svom izlaganju, pomalo dorađujući i prilagođavajući slajdove svoje prezentacije, sve do trenutka kada je došao red na moje obraćanje publici.

Kroz svoje izlaganje dotaknuo sam se percepcije nadarenih učenika i problema s kojima se susreću, pitanja izostanaka iz škole te specifičnosti generacije Z.
Posebno sam istaknuo koliko je važno imati povjerenja u učenike, dajući vlastiti primjer osobnog razvoja kroz rad u Centru izvrsnosti i Udrugu Neutroni.
Predavanje je prošlo uspješno, uz veliki pljesak, a po završetku uslijedila su brojna pitanja iz publike.

Na njih sam odgovarao iskreno i otvoreno, što je izazvalo različite reakcije – od smijeha do nevjerice kod nekih ravnatelja, ali rasprava je bila konstruktivna i ohrabrujuća. Vrijedna saznanja bila je i činjenica da sam prvi učenik koji je ikad imao predavanje na ovakvim skupovima!

Nakon službenog dijela skupa, organiziran je zajednički ručak svih predavača pa smo druženje nastavili u ugodnom razgovoru s predstavnicima MZO, NCV te Udruge ravnatelja.

Uslijedilo je opuštajuće poslijepodne koje smo iskoristili za šetnju Bolom, posjetili nekoliko galerija te završili dan uz kavu na obali mora.

Nadam se da će ovakvi susreti i u budućnosti pridonijeti unaprjeđenju našeg obrazovnog sustava.

Napisao:Viktor Viljac,
učenik Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju