erasmus projekt clean your cloud

Digital Clean Up Campaign

Projekt Digital Clean Up Campaign (pod projektnim brojem 2023 -1- NO01- KA220- SCH – 000164844) prijavila je Gjovik videregaendeskole u Norveškoj u partnerstvu sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, Srednjom šolom za oblikovanje Maribor iz Slovenije i Centrointegrado de Formacion Professional Cesar Manrique, Santa Cruz de Tenerife iz Španjolske.

Trajanje projekta predviđeno je od 1. listopada 2023. do 31. kolovoza 2025.

Cilj projekta je da učenici zajedničkim radom podignu svijest o problemu digitalnog otpada te o njegovom utjecaju na okoliš. Digitalizacija je donijela veliki napredak u mnogim područjima, ali ne treba zanemariti njezin negativan utjecaj. Digitalni uređaji i usluge veliki su potrošači energije i uzročnici emisije stakleničkih plinova, a ta potrošnja svakim danom mnogostruko raste.

Projekt “Digital Cleanup campaign“ odvijat će se u nekoliko faza, a nakon pripremnog sastanka nastavnika održanog u Norveškoj u studenom 2023., sljedeća faza projekta projekta obuhvaćala je posjet učenika i nastavnika Srednjoj šoli za oblikovanje Maribor, 15. do 18. travnja 2024. godine.

Iz svake škole odabrana je grupa od šest učenika, a našu školu predstavljali su učenici grafičkog smjera – Ema Zekan i Jerko Mrđen, medijski tehničari –  Katarina Grubešić i Egon Ivković i web dizajneri –  Valentina Cocut i Ante Jelić,  u pratnji nastavnice Teodore Grgić Jeličić i nastavnika Edija Murgića.

Učenici, podijeljeni u grupe, imali su zadatak osmisliti i izraditi po dva plakata kojima će promovirati kampanju, a jedna grupa bila je zadužena za izradu promotivne brošure, s ciljem informiranja mladih o važnosti odgovornog postupanja s digitalnim otpadom.

Posebno se radujemo sljedećoj fazi projekta jer će tada naša škola ugostiti sve sudionike projekta i to već u listopadu ove godine!

Pozivamo vas da pratite razvoj projekta na web stranici projekta i na Instagram profilu te podržite rad na širenju znanja o ovoj važnoj temi.

https://www.digitalcleanuperasmus.eu/

Instagram: @DCUP24

 

Edi Murgić, prof.

 

Galerija slika