edit2024-naslovnica

Izvrstan uspjeh učenika na EDIT konferenciji

U subotu, 11. svibnja, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu održana je „EDIT konferencija – razvoj digitalnih vještina“. Konferencija je dio projektnih aktivnosti besplatne škole programiranja „EDIT CodeSchoola“ Digitalne Dalmacije Splitsko-dalmatinske županije, koja je u posljednjih sedam godina okupila preko 3.000 učenika iz 30 osnovnih i srednjih škola.

Među brojnim sudionicima iz Splitsko-dalmatinske županije, učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, pod vodstvom profesorice Nikoline Smilović, odnijeli su apsolutnu pobjedu u kategoriji umjetne inteligencije. Lea Deković, Timea Podrug i Tina Dobričić predstavile su svoje projekte „Face Recognition“, „ARGOS – AI Robotic Gesture Operated System“ i „Virtual Guitar“ te su nagrađene za postignuti uspjeh. Sva tri projekta koriste podatke dobivene putem video kamere. „Face Recognition“ omogućuje prepoznavanje spola i starosti osobe, kao i mjerljivost emocija sreće i tuge. „Miracle Hand“ prenosi pokrete ruke na isprintani 3D model koji u realnom vremenu oponaša prikazane pokrete. Projekt „Virtual Guitar“ omogućuje virtualno sviranje gitare tako da prepoznaje zglobove, prati njihove pokrete i simulira ih na virtualnoj gitari koja pušta tonove.

Osim njih, nagrađeni su i drugi učenici u kategorijama osnovnog i srednjeg tečaja, također pod mentorstvom profesorice Smilović. Ante Maleš i Mateo Maršić osvojili su broncu u osnovnom tečaju programiranja s web dizajnom za teretanu. Jedan od istaknutih radova je rad učenika Luke Barbarića, web stranica koja ističe djela Elona Muska. Ovaj rad je izuzet iz ocjenjivanja zbog primjene naprednih elemenata i bogatog prisustva animacija.

U srednjem tečaju istaknulo se više naših učenika. Iris Capan i Lea Dugandžić osvojile su treće mjesto sa stranicom za rezervaciju avionskih karata, Mario Radman osvojio je drugo mjesto sa stranicom bogatom velikim izborom namještaja kojeg filtrira izvrsna tražilica, a posebnu nagradu u ovoj kategoriji dobile su Ana Čikeš i Ana Šimović sa web stranicom za kupnju starih albuma koja omogućuje pregled i preslušavanje audio zapisa.

Ovi uspjesi predstavljaju veliki ponos za našu školu i dodatni motiv za nastavak rada u području digitalnih vještina. Čestitamo našim nagrađenim učenicima i profesorici Smilović na izvanrednim rezultatima!

Galerija slika