oko_stola_naslovna

POBJEDNICI SMO ! Održan je 3. međuškolski turnir javnozdravstvenog projekta „Oko stola“

Javnozdravstveni projekt „Oko stola“ nastao je kao odgovor na rezultate istraživanja provedenog u 2019. godini na uzorku od 915 učenika splitskih srednjih škola, a koji su pokazali da su adolescenti nedovoljno osviješteni o povezanosti emocionalnih stanja i prehrambenih navika. Iz tog je razloga osmišljen alat – društvena igra „Na perun“ kako bi se omogućila provedba javnozdravstvenog projekta na području Splitsko-dalmatinske županije s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja mladih.

oko stola
oko stola

Neodvojivi dio igre je i prilika za druženje i osjećaj pripadnosti skupini, vježbanje vještina rada u timu, razvijanje sposobnosti suradnje, rješavanja sukoba, praćenja neverbalnih znakova suigrača, ali i stvaranje ugodnih iskustava uzbuđenja i zajedničkog uspjeha, pri čemu se uporaba alata odvija proaktivno u školskom ili drugom okruženju uz upute za igru.Ove je godine, 3. međuškolski turnir javnozdravstvenog projekta „Oko stola“ održan u petak 26.4.2024. u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića u Sinju.

oko  stola
oko stola

Na turniru je sudjelovalo 10 srednjih škola iz Splitsko-dalmatinske županije, a pobijedili su naši učenici iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split – Duje Jelavić i Luka Mrše iz g2p razreda uz mentoricu psihologinju Natašu Burilović.

Natjecale su se i učenice iz g2m razreda Antonia Kokot i Anamarija Zaradić.

Nakon proglašenja pobjednika te uručenih nagrada, svi sudionici su kušali jela iz kuharice za mlade „U mom pjatu“ koju su pripremili učenici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića s profesorom kuharstva.

Domaćini su sve prisutne na kraju odveli u posjet Muzeju Sinjske alke koji je suvremeno organizirana baštinska ustanova, koja prezentira alkarske odore, opremu i oružje s multimedijalnim instalacijama, filmovima i sl.

oko stola
oko stola

Sljedeće godine, mi kao pobjednici, bit ćemo domaćini 4. međuškolskog turnira!

Napisala: Nataša Burilović, psihologinja