latvija_ucenici

Erasmus projekt Liepaji – Latvija

PRVA KRATKOROČNA MOBILNOST UČENIKA U SVRHU UČENJA U OKVIRU PROJEKTA 2023-1-HR01-KA121-VET-000123778 u LIEPAJI, LATVIJA

U skladu s Erasmus+ KA1 akreditacijom odobrenom od naše nacionalne agencije AMPEU Ampeu | Agencija za mobilnost i programe EU omogućena nam je kratkoročna mobilnost u trajanju od najmanje 10 radnih dana plus dani putovanja za 8 učenika i 2 nastavnika. Ovaj put su to bili učenici dizajneri metala: Stella Stipić, Josip Stjepanović, Rafael Damjanović i Dana Barun i učenici dizajneri keramike: Paula Sophie Pandol, Matea Ćevanić, Luna Klein i Petra Čovo u pratnji nastavnica Antonela Zagorac i Marijele Gulin. Naš domaćin je bila Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola (lmmdv.edu.lv). Krenuli smo na put puni znatiželje, ali pomalo uznemireni. Početni dojmovi su bili neodređeni, začuđujući: tako ogroman prostor, puno zelenila i svježine, a ljudi mirni i diskretni.  Prvi pogled na školu, učionice i radionice  pokazao je kako je sve dobro organizirano, a učenici i njihovi profesori vrlo vrijedni i simpatični. Malo smo bili zabrinuti oko svojih zadataka, ali sve su brige nestale čim smo krenuli s nastavom. Profesori su jako ljubazni i puni podrške, baš kao i učenici. Dizajneri metala radili su s mentorom Edijsom Abelisom na razvoju dizajnerskog proizvoda. Najprije su crtali inicijale u programu  Illustrator, radili na CNC-u i postupno prešli na malo kompliciraniji dizajn. Također su radili na razvoju modnih dodataka s mentorom Andrisom Garokalnsom. Satovi su bili zanimljivi i kreativni, a mentori su nam se zaista posvetili. Bili su tu za nas i u svoje slobodno vrijeme.

U isto vrijeme četvero učenika, dizajnera keramike, radila su na razvoju dizajnerskog proizvoda sa mentoricom Vinetom Trumpeniece koja je strpljivo ulagala svoje vrijeme i energiju u njihov napredak. Učenici su radili na lončarskom kolu, glazirali, pekli te ukrašavali svoje posude. Također su vježbali otisak na keramici. Najuzbudljiviji  dio je bila stara japanska tehnika Raku, koju naše učenice do tada nisu imale prilike vidjeti. Gospođa Vineta se dodatno potrudila s Rakuom na čemu smo joj jako zahvalni.

Posebno se zahvaljujemo mentorima i koordinatorici Inge Kuncite na gostoprimstvu. Odveli su nas u Karostu na Festival svjetla  koji je bio nevjerojatan i zabavan.

U slobodno vrijeme nastojali smo što bolje doživjeti  kulturu grada i uočiti navike lokalnog stanovništva. Tako smo uživali u dugim šetnjama kroz šumu kao i duž pješčane plaže. Baltičko more čudesno je, drugačije I djeluje  puno opasnije od našega.

Posjetili smo Muzej interijera 16.-19.st. gdje su nam se osobito svidjeli namještaj i igračke, a uživali smo i u tradicionalnoj hrani.

Prilikom posjeta Kući obrtnika  učili smo o starim zanatima i korištenju materijala kao što su metal, glina, drvo, vuna i jantar. U središtu grada posjetili smo Great Amber- glazbenu dvoranu i oduševili se njenom prekrasnom arhitekturom.U tom divnom prostoru, učenici brane svoje maturalne radove  pred većim auditorijem.

Također smo posjetili  izložbu lutaka u Romas Darzsu, od kojih su neke bile prilično zastrašujuće. Tijekom vikenda otišli smo na izlet u Rigu, glavni grad Latvije. Posjetili smo stari povijesni dio i otišli do Muzeja anatomije, Kgb muzeja i Blacmanove kuće te se vozili hop on/hop off autobusom da što više  doživimo grad.

Dva tjedna  činila su nam se duga kad smo krenuli, međutim nekoliko dodatnih dana bi nam baš dobro došlo. Proveli smo kvalitetno vrijeme s učiteljima i učenicima iz škole domaćina, učili, ali i družili se i dobro zabavili. Ova mobilnost bila je korisna za sve nas, učenike i nastavnice, dala nam je uvid u naše jake i slabe strane i obogatila nas u kulturnom i profesionalnom smislu.

Nastavnica Marijela Gulin

Galerija slika