badnje_jutro1

Badnje jutro

5 000 porcija za 15 minuta? Da, otprilike tako je izgledalo ovogodišnje Badnje jutro na splitskoj peškariji. Organizatori, kuhari i volonteri bili su spremni već od osam sati. Pakiranje škartoca i posljednje pripreme nisu dugo trajale. Bakalar je već bio druga priča. Pripremalo ga je 30-ak članova udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i volonteri u “mega teći” promjera nešto većeg od 2,2 metra. Učenici srednjih škola su nakon priprema čekali, razgovarali s prolaznicima, nebrojeno puta odgovorii na pitanje “A kad će?”. Sve je to iskreno, s osmijehom na licu odradilo stotinjak volontera, a u dijeljenju porcija pridružili su se gradonačelnik Ivica Puljak i župan Blaženko Boban.

Cijeli događaj prenosili su brojni mediji, kako novine tako i televizija. Učenike naše škole intervjuirao je Šime Kovačević za HRT. Naglasili su kako rano ustajanje subotom za njih ne predstavlja nikakav probem te koliko je važno volontirati i pomagati tijekom cijele godine.

Bilo je uistinu zadovoljstvo biti na peškariji toga jutra. Iskreno, za mene neuobičajeno i drugačije od prijašnjih godina. Uglavnom Badnjak provodimo kući, čistimo, spremamo kolače, stvaramo božićni ugođaj sebi i svojoj obitelji. Ali, to zajedništvo koje su stvorile mase ljudi ne može se opisati. Veselja nije nedostajalo. Sreća koju osjetiš kada nekom uručiš, moguće i prvi obrok nakon nekoliko dana, nešto je što nećemo brzo zaboraviti. Tih 5 000 porcija, 250 kilograma bakalara, 500 kilograma krumpira, 200 kilograma luka, 50 litara maslinovog ulja, 100 litara pelata i 8 kilograma konšerve “planulo” je za tren.
badnje jutro