naslovna

Zidovi nisu prepreke

Javnozdravstveni projekt: PRETEŽNO VEDRO aktivnosti ZIDOVI NISU PREPREKE, predstavljen je široj i stručnoj javnosti 5.11. u 11h u atriju Škole za dizajn grafiku i održivu gradnju.

Nositelj projekta Nastavni zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije-Služba za mentalno zdravlje u partnerstvu sa Školom za dizajn grafiku i održivu gradnju nastavlja i ove godine kontinuiranu suradnju koja će završiti projektnim ishodom uređenja i oplemenjivanja školskog dvorišta. Specifični cilj projektnih aktivnosti je smanjenje vršnjačkog te drugih rizičnih i/ili neprimjerenih ponašanja mladih.

Učenici Škole za dizajn i održivu gradnju pod mentorstvom svojih profesora u radionicama izradom stabla koje simboliziraju godišnja doba ali i samu struku na temu komunikacije, kroz asocijativni rad s učenicima tijekom praktične nastave ostvarili su zanimljive ideje. Odlučili su se za prikaz komunikacije kroz simbolične načine kreativnog stvaralaštva različitim bojama, materijalima i dimenzija u kojima se nalaze osobne misli i asocijacije. Nošeni idejom voditeljice projekta Mirele Grbić stručne suradnice iz Službe za mentalno zdravlje, prof., da „zidovi nisu prepreke“ već poticaj za prihvaćanja različitosti koja ujedno zahtjeva i toleranciju i promjenu u nama i oko nas. Suradnja i komunikacija nastala je slaganjem i preklapanjem ideja, koje sada više samo informacije već interakcija i suradnja više dionika u kreativnom stvaralaštvu.

Kroz ishode projektnih aktivnosti oplemenjeno je i školsko dvorište, ali i potaknuto zajedništvo, komunikacija i suradnja vršnjaka kroz niz praktičnih aktivnosti kojima se promovira njihova struka i stručne kompetencije. Također i nastoji unaprijediti prihvatljive oblike ponašanja te umanjiti vršnjačko nasilje ili druga rizična ponašanja. Školsko okruženje je postalo mjesto druženja i susreta što je poznato oduvijek te potvrdilo poruku da zajedništvom možemo daleko više.