Upute o provjeri sklonosti i sposobnosti za zanimanje web programer

programer_cover

Veliki interes učenika za zanimanje web programer donio je potrebu za dodatnom provjerom sklonosti i sposobnosti za ovo zanimanje.

Ove godine na provjeri sklonosti i sposobnosti učenici mogu očekivati ispit promišljanja i zaključivanja. Naglasak je na razvoju funkcionalnog mišljenja i zaključivanju kroz problemske aktivnosti. Ispit se sastoji od nekoliko različito oblikovanih pitanja čije rješenje proizlazi iz logičkog zaključivanja. Zadatci su različitog tipa, od onih „nastavi niz i izbaci uljeza“, do kratkih priča u obliku zagonetke iz kojih treba izvući zaključak, točnije dati odgovor na pitanje te ga argumentirati na koji način se došlo do rješenja tj. zaključka.

Oni učenici koji zadovoljavajuće riješe ispit, ostvaruju prolaz te uz prikupljene bodove iz osnovne škole, imaju mogućnost upisa za isto zanimanje (24 učenika).

 

Nekoliko primjera (napomena: zadaci mogu varirati po težini i ne moraju biti po složenosti isti kao i primjeri):

 

PRIMJER 1
Pozivajući Tanju na svoj rođendan, prijateljica joj je rekla: “-Lako ćeš pronaći moj stan. Kad uđeš u moju zgradu, ugledat ćeš hodnik, a u njemu troja jednaka vrata koja vode u stanove obitelji Horvat, Vukić i u moj stan. Moja vrata nisu krajnja lijevo, ali su lijevo do vrata Horvatovih. Navečer je Tanja došla u zgradu u kojoj živi njezina prijateljica. U hodniku se zaustavila ispred troja vrata i zamislila: -Koja vrata vode ka mojoj prijateljici? Koja obitelji Horvat, a koja obitelji Vukić? Pomozite joj!

Rješenje:  Vrata broj 1 vode u stan obitelji Horvat, broj 2 u stan njezine prijateljice, a br 3 u stan Vukićevih.

 

PRIMJER2

Koja kockica nedostaje:
Izrezak2

Mogući odgovori:

Izrezak-RJ-B

Rješenje: B

 

PRIMJER 3

Otkrij vrijednost violinskog ključa i knjige te upiši konačno rješenje:matematicka-1024x596= 90 rj

Rješenje: 90