Izložba učeničkih radova u Muzeju grada Splita

U sklopu proslave Dana grada Splita bit će upriličeno i otvorenje izložbe učeničkih radova naše škole. Izložba će, već tradicionalno,  biti postavljena u Muzeju grada Splita, a svečano otvorenje je 4. svibnja u 12 sati. Moći će se pogledati do 18. svibnja. U sklopu izložbe bit će predstavljeni  učenički radovi – suveniri SPLI’SKI ŠAH i
DIOKLECIANVSE NE LJVTV SE.   Inspirirani prošlogodišnjim interesom za „SPLI’SKI ŠAH“, maturalni  rad učenice Ivane Markov, koji je bio izložen na izložbi u Muzeju grada Splita, aranžersko-scenografski dizajneri su pod mentorstvom prof. Tanje Ukas odlučili napraviti novi manji praktičniji šah koji bi mogao biti suvenir i koji ima praktičnu upotrebu društvene igre s duhom kulturne baštine.
U ovom šahu figure imaju karakteristike Dalmacije i grada Splita pa su kralj i kraljica postali čovjek i žena u narodnoj nošnji, lovac je težak s motikom, konj je magarac, a tu su i četiri kule poput onih iz Dioklecijanove  palače.  U prednjoj liniji umjesto pješaka je niz parova koji nas u igri podsjećaju na ples  splitske Kvadrilje  po pravilima šaha. Figure su poredane uz južni i uz sjeverni zid unutar Dioklecijanove palače u kojoj se razvio grad.
U cijeli projekt su se uključili i učenici grafičkih usmjerenja, koji su pod mentorstvom prof. Sonje Ortner napravili pripremu nove šahovske ploče. Na izradi grafičke pripreme se istakao učenik g4.b razreda Maroje Dominis Mišić.

Galerija slika

Potaknuti interesom za društvene igre rodila se i nova ideja za još jednom igrom  „DIOKLECIJANVSE NE LJVTV SE“ koju je za svoj maturalni rad napravila Valentina Budiša, učenica 4.B razreda, aranžersko-scenografski dizajner pod mentorstvom  prof. Tanje Ukas.
Ovog puta u igru se uključio i sam Dioklecijan sa svojom užom pratnjom, ženom Priskom i kćerkom Valerijom i jednim rimskim vojnikom koji čine grupu od četiri pijuna iste boje koliko ih je potrebno za igru. Smješteni  su unutar zidina. Kad igrač dobije „šesticu“ izlazi na jedna od četiriju vrata iz Palače  i napravi krug iza zidova te ulazi  u „kućicu“ koja se nalazi u ulici Cardo, odnosno Dekumanus .
Grafičku pripremu ploče po kojoj se igra, s tlocrtom Palače i ucrtanim poljima za igru, napravio je učenik g4.b razreda Maroje Dominis Mišić uz mentorstvo prof. Sonje Ortner.

Galerija slika

Za igre, odnosno suvenire se krenulo s pripremom za serijsku proizvodnju jer originalno predstavljaju Dioklecijanovu palaču, stari Splitski ples Kvadrilju i stanovnike Splita iz njegove bogate prošlosti.