Međubiskupijski susret maturanata

Humac – Međugorje – Mostar  31. ožujka 2012.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu 31. ožujka u
preduskrsnom ozračju održan je tradicionalni susret maturanata na kojem je tisuću i osamsto maturanata iz Trogira, Splita, Omiša, Sinja i Imotskog obilježilo skori završetak jedne važne dionice životnog puta.

Zajednički program započeo je u hercegovačkom svetištu Sv. Ante Padovanskog na Humcu uvodnim razmišljanjem, nakon čega su učenici pristupili sakramentu pomirenja.

Nakon tople dobrodošlice gvardijana fra Velimira Mandića u ime franjevačke zajednice uslijedilo je euharistijsko slavlje kojega je predvodio mr. Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

U prigodnoj homiliji najprije je učenike podsjetio na njihov prijeđeni put. Život ih je do sada naučio mnogim stvarima, no tek sada se nalaze pred najvažnijim zadatkom, upoznavanjem samih sebe. Tko sebe želi vidjeti, taj staje pred ogledalo. No u ogledalu se može vidjeti tek jedan dio sebe, onaj izvanjski. Postoje dublji predjeli ljudskog bića u kojima se najsnažnije otkriva čovjekov identitet. Tu treba pronaći ogledalo u kojem se možemo ogledati i upoznati, to je osoba Isusa Krista, savršenog čovjeka. Tek kad svoju vlastitu sliku usporedimo s Kristovom, tad znamo tko smo, gdje smo i kamo trebamo ići, istaknuo je mr. Periš.

Darove vjernika prinijeli su učenici – križ, Bibliju, Višeslavovu krstionicu, svijeću, maslinu, kruh i vino. Poseban prinos bio je novčani dar maturanata kao znak njihove solidarnosti s jednim nadarenim, ali siromašnim studentom iz ovog dijela Hercegovine,
što je bilo popraćeno snažnim pljeskom svih prisutnih.

Maturanti naše škole popodnevno su druženje, zajedno sa svojim profesorima, Nadom Barać i Ivicom Pavelom, nastavili u Mostaru i Međugorju, a mnogi od njih prvi put su posjetili Mostar. Oduševio ih je Stari most, drugačija kultura, život, …

U Međugorju, uoči liturgije Cvjetnice, slavljene su mise na mnogim jezicima. Župljanima su se uz brojne hodočasnike pridružili i maturanti naše škole. Maturanti su dugo proboravili u molitvenom prostoru oko križa uz Crkvu sv. Jakova gdje su zapalili svoje zavjetne svijeće te uz brončani kip Uskrslog Spasitelja, gdje smo zajedno izmolili skupnu molitvu Križnog puta.

Kameni kip Kraljice Mira koji je postao simbol svetišta posebno je kod naših maturanata probudio dimenziju duhovnosti i spasenja te su se s ovog susreta vratili duhovno osnaženi , spremni i otvoreni da svoju budućnost planiraju i grade nasljeđujući savršenog čovjeka, Isusa Krista.