uz zdrav život rastemo

Sudjelovanje u projektu „Uz zdrav životni stil raSTEMo“

Učenici 3p razreda Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, pod vodstvom profesorice Nikoline Smilović, sudjelovali su u važnom projektu pod nazivom „Uz zdrav životni stil raSTEMo“. Projekt je organiziran s ciljem popularizacije STEM područja među mladima, posebno u kontekstu medicinske senzorike i 3D tehnologije u medicini.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, kao i u ostatku Hrvatske, postoji nedovoljno interesa djece i mladih za zanimanjima iz STEM područja. Ovaj manjak interesa dovodi do smanjenog upisa na studijske programe u ovim znanostima, dok je broj stručnjaka nedostatan da zadovolji potrebe tržišta koje rapidno raste u STEM sektoru.

Prepoznavši ovu problematiku, Institut perspektiva ekonomije Mediterana, zajedno s projektnim partnerima – Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i Medicinskim fakultetom u Splitu, pokrenuo je projekt „Uz zdrav životni stil raSTEMo“. Projekt se provodi u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“.

Tijekom provedbe projekta, organizirane su i provedene radionice u našoj školi s ciljem podizanja svijesti o važnosti STEM područja. Učenici 3p razreda imali su priliku sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima koje su im približile složenost i značaj medicinske senzorike te 3D tehnologije u medicini. Kroz praktične primjere i interaktivne prezentacije, učenici su mogli vidjeti kako ove tehnologije mogu unaprijediti medicinsku praksu i poboljšati kvalitetu života.

Projekt „Uz zdrav životni stil raSTEMo“ pružio je učenicima vrijedno iskustvo i potaknuo ih na razmišljanje o karijerama u STEM područjima. Nadamo se da će ovakvi projekti doprinijeti povećanju interesa za STEM znanosti među mladima i pomoći u stvaranju budućih stručnjaka koji će zadovoljiti potrebe tržišta i doprinositi razvoju našeg društva.

Galerija slika