k1_nizozemska

Erasmus + KA1 Nizozemska

U okviru Erasmus+KA1 akreditacije pod projektnim brojem 2023-1-HR01-KA121-VET-000123778 u nedjelju 03.12.2023. troje profesora, prof. Ana Topić kao Erasmus koordinator, prof. Silvio Puljić kao predstavnik usmjerenja dizajnera unutrašnje arhitekture i prof. Nikolina Smilović kao predstavnica usmjerenja web programera, uputili su se u Zwolle u Nizozemskoj u kratki pripremni posjet na Deltion college.

Deltion College je regionalni obrazovni centar koji je izrazito aktivan u gotovo svim poljima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, sva moguća zanimanja okuplja na jednom mjestu. Deltion College broji 20.000 studenata i polaznika tečajeva te zapošljava preko 1.800 djelatnika.
Deltion je i više nego opravdao naša očekivanja, gotovo je neopisiva njihova bogata oprema u svakom sektoru. Jedno od najzanimljivijih zanimanja su definitivno mehaničari aviona koji svaki dan svoje znanje razvijaju popravljajući dva vojna aviona koja se nalaze u prostoru samog centra.

Što se tiče našeg sektora web programiranja, svaki polaznik ima svoj laptop, te nemaju potrebe za opremanjem učionica s računalima. Zanimljivo je da školuju polaznike za servisere računalne opreme koji imaju svoj veliki ured u kojem svakodnevno studenti besplatno ostavljaju svoje uređaje na popravak.

Za njihove dizajnere unutrašnje arhitekture zanimljiva je činjenica da učenici godišnje imaju jako puno prakse u dizajnerskim uredima, salonima namještaja i sl. U procesu dizajna interijera i prezentacije projekata koriste suvremene tehnologije poput 360 3D vizualizacija VR-a(virtualna stvarnost).

Jedan ovako impresivan kompleks je rezultat totalno drugačijeg ustrojenja sustava školovanja, koji se od našeg razlikuje od djetetove 12 godine, to jest od upisa u srednje škole. Nakon osnovne škole, učenici prelaze u srednje obrazovanje koje traje od četiri do šest godina i prilikom čijeg upisa se opredjeljuju u jedno od tri razine srednjeg obrazovanja:
VWO: Akademski program koji priprema učenike za sveučilište i traje 6 godina
HAVO: Opća srednja škola s naglaskom na teorijskom obrazovanju i traje 5 godina
VMBO: Strukovno srednje obrazovanje koje se fokusira na praktične vještine i traje 4 godine
Nakon 4 godine VMBO strukovnog obrazovanja, učenici sa 16 godina upisuju se na Deltion kao vrstu visoke strukovne škole koja traje do 4 godine te potom
mogu nastaviti s visokim obrazovanjem na sveučilištima.

Smatramo da smo uspješno odradili pripremni posjet, dogovorili detalje provedbe projekta – datume idućih mobilnosti, zadatke potrebne za uspješnu pripremu mobilnosti, radne ishode te upoznali sistem školovanja koji je totalno drugačiji od našega.
Svakako nešto zadivljujuće, nestvarno i impresivno.

nastavnica Nikolina Smilović