parlament_naslovnica

EUROSCOLA, 24.11.2023, STRASBOURG

Dvadeset učenika I 2 nastavnika u pratnji su pozvani da sudjeluju na Euroscoli, programu koji okuplja učenike iz čitave Europe u Strasbourgu kako bi stekli praktično iskustvo europske parlamentarne demokracije. Kako  naša škola nosi titulu Škole ambassador Europskog parlamenta, ovo je naše peto sudjelovanje. Desetorici mladih ambasadora pridružilo se još 10 učenika koji su svojim trudom I radom unaprijeđivali rad škole, zalagali se u vannastavnim aktivnostima I time zaslužili odlazak u Strasbourg.

Program Euroscola odvija se uživo, u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbourgu, i na internetu, u prijenosu uživo na interaktivnim internetskim platformama.

Jutarnji program Euroscole započinje svečanim otvaranjem događanja u prisustvu predsjednice Europskog parlamenta,Roberte Metsole, nakon čega slijedi razgovor s potpredsjednicom Parlamenta, Dite Charanzove, te “laboratorij za inovacije” na kojem učenici razmjenjuju svoje ideje sa stručnjakom Europskog parlamenta o temi susreta o kojoj će u konačnici glasovati. Sudionike se potiče da postavljaju pitanja, bilo preko videoveze uživo na platformi Interactio za sudionike na internetu, u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbourgu za fizički prisutne učenike ili u pisanom obliku putem platforme Slido za sve sudionike.

Tema događaja 24.11 je “SAFE INTERNET FOR A STRONGER EUROPE: THE EU’S COMMITMENT TO CYBERSECURITY”, odnosno “Sigurni internet za jaču Europu: Posvećenost Eu internet sigurnosti”

Na interaktivnim radionicama u fokusu su bili nadolazeći izbori u svibnju 2024, a na simuliranoj sjednici učenici su raspravljali o gorućim temama ne samo sigurnosti na internetu, nego o ljudskim pravima, položaju žena u društvu, ratu u Ukrajini I Gazi itd. Program Euroscola pruža mladim Europljanima alate za aktivno oblikovanje njihove budućnosti,a teme svakog susreta biraju se u skladu s dokazanim interesima europskih građana.

Naši učenici su bili izuzetno aktivni, te su postavljali pitanja I debatirali o glavnoj temi. Tako su Nina Reljić I Ante Jelić skrenuli pozornost na položaj žena u društvu I odnos prema njima u radniom okruženju, a Timea Podrug je naglasila važnost transparentnosti u debati o sigurnosti interneta.

Neki učenici,iako su imali zanimljiva pitanja, nisu uspjeli dobiti riječ jer je na susretu nazočilo više od 500 učenika iz 27 europskih zemalja I svi predstavnici su bili izuzetno angažirani.

I učenici I nastavnici su bili zadovoljni ovim iskustvom koje je pružilo uvid u funkcioniranje Europskog parlamenta I parlamentarne demokracije. Također smo imali priliku doživjeti grad Strasbourg u predblagdanskom ozračju kao I obližnji Colmar što je doprinjelo  sveukupnom dojmu.

 

Marijela Gulin

 

https://multimedia.europarl.europa.eu/fr/photoset/euroscola_EP-149704E

https://youth.europarl.europa.eu/files/live/sites/youth/files/assets/documents/euroscola/Draft%20programme%20-%20Euroscola%2024.11.2023.pdf

Galerija slika