latvija_osvrt

ERASMUS + KA1 LATVIJA/LIEPAJA

U okviru Erasmus+KA1 akreditacije pod projektnim brojem 2023-1-HR01-KA121-VET-000123778 u nedjelju 15.10.2023. osmero učenika (4 dizajnera metala i 4 dizajnerice keramike iz 4. i 3. razreda), u pratnji dvije profesorice (Marijele Gulin – engleski jezik i Antonele Zagorac – stručni predmeti dizajna metala), uputilo se u Liepaju u  Latviju na prvu kratkoročnu mobilnost učenika u svrhu učenja u trajanju od 13 dana.

Liepaja je mali grad, vrlo miran, obrtno i turistički orijentiran na obalama Baltičkog mora. Temperatura u Liepaji nas je iznenadila jer je bilo poprilično hladno što je bio šok, nama koji smo došli iz još uvijek vrućeg Splita. Hotel Kolumbus , u kojem smo bili smješteni, od škole je udaljen 10 minuta hoda. Škola je opravdala je sva naša očekivanja. Škola Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola (lmmdv.edu.lv) je prije 5 godina povukla sredstva iz Europske Unije i izgradila novu modernu zgradu koju je  funkcionalno i estetski izuzetno prihvatljivo povezala sa starom zgradom izgrađenom početkom prošlog stoljeća. Osim što je pravi arhitektonski dragulj, fantastično je opremljena. Broji oko 200 učenika, a  toliko otprilike i zaposlenika. U programu su dosta  kompatibilni s nama pa tako imaju dizajnere metala, keramike, unutrašnje arhitekture, grafike, multimedije. Ono što nas razlikuje su smjerovi modnog dizajna, vizažista i glazbe. U području dizajna metala mi se više oslanjamo na tradicionalniju obradu pa nas je posebno zanimala mogućnost rada na laserskim printerima i CNC strojevima.

Profesori Edijs Abelis, Andris Garokalns i Vineta Turmpeniece  bili su zaduženi za našu edukaciju  u područjima rada i obrade materijala koja su manje zastupljena u našim programima.

Kod profesora Edijsa Abelisa koji predaje development of design products (razvoj produkt dizajna) učenici su najviše radili u programu Adobe Ilustrator te su imali zadatak dizajnirati privjesak. Profesor je sugerirao da koriste svoje inicijale  kao dekoraciju privjeska. Drugi zadatak je bilo je dizajniranje višedijelnog prstena. Oba zadatka su vrlo uspješno izvršili. Ovi zadatci su im bili izuzetno dragi jer su imali priliku se okušati u digitalnom  produkt dizajnu i rezati pomoću laserskog rezača prstenje i privjeske od vinila sa svojim inicijalima. Došli smo do zaključka da bi  bilo poželjno da i kod nas dizajneri metala u sklopu obrazovanja nauče raditi u programu Adobe Ilustrator kao dopuna tradicionalnoj obradi.

Kod profesora Andrisa  Garokalnsa koji predaje development of fashion accessories (razvoj i izrada modnih dodataka) ,koji je dosta sličan našem programu obrade metala (zlatarstvo i iskucavanje), učenici su dobili zadatak izradu dugmeta od jantara. Naime Baltik je poznat kao jedno od nalazišta jantara te njegova obrada spada u tradicionalne zanate. Učenici su  neobrađeni jantar prvo bušili da bi napravili otvor za kopču, a zatim polirali. Potom su pristupili izradi kopče koju su također polirali .

Škola ima u programu gostovanje lokalnih zanatlija svaki drugi tjedan koji iz aspekta struke, obrtništva i ekonomije sudjeluju u podučavanju obrade raznih materijala pa tako i jantara. Našli smo da je to izuzetno korisno za učenike jer na taj način imaju uvid u stanje na tržištu, mogu postavljati pitanja i dobiti korisne informacije od profesionalaca koji nisu vezani za pedagoško odgojni proces. Usto je važno napomenuti da se na taj način čuva kulturna baština. Naši učenici su se tako okušali u tradicionalnom pletenju šiblja koje su kombinirali s vinilom kao suvremenim materijalom.

Drugi zadatak kod profesora Andrisa Garokalnasa  bio je izrada broša sa zadanim motivom lista. Broš je izrađen od titana  koji su pilali, brusili, polirali i obojili procesom eloksacije. Oba zadatka su uspješno obavljena. Promatrali  smo, a  i  sudjelovali  obradi jantara kombiniranjem epoksi smole i betona što nas je poticalo na kreativna rješenja.

Dizajnerice keramike ,učenice trećeg i četvrtog razreda bile su pod paskom profesorice Vinete Trumpeniece koja predaje development of design product (razvoj produkt dizajna).Učenice su imale za zadatak izraditi posude na lončarskom kolu te ih dekorirati keramičkim dekorativnim tehnikama koristeći pečate. Profesorica Vineta prezentirala je učenicama drevnu tehniku Rakua na posudama koje su same izradile. Učenice su također pohađale nastavu crtanja  na kojoj su crtale  zadani motiv po promatranju.  Zaključili  smo da bi bilo dobro pojačati  crtanje i slikanje za dizajnere keramike u našim programima. Učenice su gostovale i na satovima profesora Andrisa Garokalnasa gdje su sudjelovale u izradi privjeska od jantara te kod profesora Edijsa Abellsa kod kojeg su radile u programu SketchUp te izradile privjesak s inicijalima. U satima individualnog rada učenici su imali digitalne ‘bitke’ sa softverima AutoCAD-om i Blender te je ovo Erasmus+KA1 iskustvo zaista otvorilo neke nove mogućnost izražavanja za naše učenike.

Najvažnije iskustvo koje su učenici doživjeli je interakcija s ljudima kulture koja se bitno razlikuje od naše mediteranske. Komunikacija  koja se odvijala bez problema, uočavanje i prihvaćanje različitosti na djelu. Posjetili smo Jantarnu muzičku dvoranu, Kuću zanatlija, Muzej Liepaja , Liepajski muzej interijera od 17 do 19 stoljeća, pogledali izložbu lutaka i majstora suvremene umjetnosti, te sudjelovali na festivalu svjetlosti u Karosti. Također smo posjetili i obišli glavni grad Rigu.

Smatramo da smo uspješno ostvarili sve planirane ishode učenja, naučili čak i više od planiranog te da su se ispunila naša očekivanja – bilo je vrlo edukativno, zanimljivo i dinamično Erasmus+ KA1 iskustvo i za nas i za domaćine pa smo tako dogovorili i daljnju suradnju. Veliko hvala svim navedenim profesorima Edijasu Abellsu, Andrisu Garokalnasu , Vineti Trumpeniece te Erasmus koordinatorici Ingi Kuncite koji su nesebično dijelili svoje znanje, iskustvo i slobodno vrijeme.

 

nastavnica Antonela Zagorac