sela

Pozdravna riječ ravnateljice Sele Tecilazić povodom početka školske godine

Dragi učenici, kolege, roditelji i prijatelji!

Nova školska godina već je počela. Škola opet bruji, blista mladost u svojoj ljepoti. Vratili smo se u učionice. Tamo pripadamo. I učenici, i mi, njihovi nastavnici.

Protekle školske godine proslavili smo 30 godina postojanja. Predstavili smo se velikom izložbom u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu, na kojoj su izlagali učenici i nastavnici zajedno – kako bi potvrdili da jedni bez drugih ne možemo i da je učenje i razvijanje vještina glavni smisao i razlog postojanja škola.

Nastali smo 1993. u ratnom periodu izdvojivši se iz Graditeljske škole kao mala samostalna škola koja je obrazovala kadrove u obrtništvu i grafici s jedva dvjestotinjak učenika.

Tijekom vremena, promjenom tehnologija i potreba društva kroz 30 godina mijenjali smo se i rasli. I postali ovo sto smo danas.

Strukovna smo, mješovita škola s više od 750 učenika, tri obrazovna sektora i 20 obrazovnih profila – zanimanja u području grafike, umjetnosti i dizajna i graditeljstva.

Držimo da je naša šarolikost prednost. Sva zanimanja su u  međuodnosu i povezana s društvom na najrazličitije načine i vizije, a mi to u školi izravno primjenjujemo – kao i u životu.

Jedna smo grafička škola u Splitsko dalmatinskoj županiji druga po veličini u Hrvatskoj i zato možemo reći da smo prvi u promicanju digitalne i medijske kulture kroz obrazovanje modernih kadrova za društvo budućnosti. Obrazujemo atraktivna i tražena zanimanja u grafici i novim medijima, od grafičkih tehničara i urednika do medijskog tehničara i web dizajnera, a od 2019. web programera, što je rezultiralo još boljim pozicioniranjem i ugledom škole unutar IT sektora kao najprogresivnije grane društva.

Nove medije i video predstavili smo ovog ljeta u Kinu Mediteran na Bačvicama. Škola je imala filmsku večer posvećenu najboljim maturantima koji su pokazali svoje završne filmske uratke. Ponosni smo na odjel novih medija!

Od 2020. upisujemo zanimanje tehničar održivog razvoja, zanimanje na tragu novih društvenih orijentacija i potrebe suvremenog društva. Prva smo škola u Hrvatskoj koja upravo tu sintagmu ima u svom imenu!

Opremom radionica za zidarske i suho- monterske radove osuvremenili smo praktičnu nastavu u našim obrtničkim graditeljskim zanimanjima za koja se učenici teže odlučuju, iako su njihova praktična znanja neophodna tržištu rada.

Dobre upise posljednjih godina ostvarujemo u deficitarnim zanimanjima kao što su keramičar – oblagač, monter suhe gradnje, ali i u ostalim zanatskim programima u području graditeljstva.

Društvo postupno shvaća prednost i profitabilnost obrtničkih zanimanja koja se brzo i lako zapošljavaju, a dobro su plaćena.

Pažljivo smo oblikovali i naše umjetničke programe, jasno ih profilirali kako bi se razlikovali od Škole likovnih umjetnosti, u istom području dizajna. Obrazujemo četiri umjetnička zanimanja u području primijenjene umjetnosti i dizajna: dizajner unutrašnje arhitekture, aranžersko – scenografski dizajner, dizajnere keramike i metala.

Naši učenici ostvaruju zapažene rezultate na brojnim natjecanjima iz svih stručnih predmeta, ali i iz općeobrazovnih te izvannastavnih aktivnosti. Na Wordskills Croatia, natjecanju u području audiovizualnih komunikacija, u protekloj školskoj godini osvojili smo drugo mjesto u natjecanju iz multimedije, a ove godine briljirali smo u grafičkom dizajnu

Izdajemo jedan od najdugovječnijih školskih listova u Županiji. „Slog“ je na smotri Lidrana proglašen jednim od najkvalitetnijih listova u državi, a za nas pravi katalog školskih mogućnosti i učenička praksa.

Dodatnu vrijednost radu škole i njenom identitetu predstavlja Erasmus akreditacija kojom škola postaje otvorena za komunikaciju sa mnogim školama iz Europe. Šaljemo i primamo učenike i nastavnike na stručno usavršavanje i razmjenu iskustava unutar strukovnog školstva. Tu izvrsnu razvojnu mogućnost prepoznali su mladi profesori te vlastitom mobilnošću poveli učenike tim smjerom.

Dobitnici smo i brojnih pohvala za humanitarni rad, kroz brojne projekte koje ostvarujemo s učenicima i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, što dodatno unosi dinamiku u naš svakodnevni rad s učenicima.

Nastavnički zbor na maturalnoj zabavi generacije 2022./23.

Nastavnici na maturalnoj zabavi generacije 2022./23.

 

Ponosna sam na naše kreativne i marljive profesore te stručnu službu koja ulaže izniman trud u radu s učenicima pokušavajući u svakom trenutku izvući iz njih ono najbolje. Upravo po tome prepoznati smo u cijeloj Županiji.

Dragi naši učenici, posebno prvaši, uvjerena sam da su pred vama tri ili četiri lijepe godine koje ćete provesti u školi, da ćete puno toga naučiti i izaći kao dobri ljudi spremni za životne izazove koji su pred vama.

Želim vam srdačnu dobrodošlicu, a svim ostalim učenicima i profesorima još jednu uspješnu školsku godinu!

Vaša ravnateljica

Sela Tecilazić, dipl.ing. arh.