izložba

30 godina Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split ove godine slavi trideseti rođendan! Mala školica sa svega nekoliko zanimanja iz područja grafike i graditeljstva u ovih trideset godina narasla je u veliku Školu, najveću u našem gradu što se tiče broja učenika. Obrazujemo učenike u čak četiri sektora: graditeljstvo, grafika, multimedija i likovna umjetnost. Imamo dva eksperimentalna programa – web programer i tehničar održivog razvoja u koje upisujemo odlične učenike. Vrijedno radimo i to smo ove godine imali potrebu posebno obilježiti.

Jubilarna proslava započela je postavom umjetničke zbirke slovenskog dizajnera Oskara Kogoja. Dizajner je ovu vrijednu zbirku poklonio gradu Splitu, ali je ona tek sada, nakon dvadeset godina našla svoje pravo mjesto – među učenicima, budućim dizajnerima, među mladim ljudima koji će je imati za inspiraciju tijekom svog srednjoškolskog školovanja. Zbirka sadrži stotinjak staklenih te nekoliko keramičkih i metalnih predmeta.

Središnja proslava dogodila se u Sveučilišnoj galeriji otvorenjem izložbe KREATIVAN UČITELJ / KREATIVAN UČENIK. Inspiraciju za naslov izložbe dobili smo upravo kroz osviještenost važnosti interakcije nastavnika i učenika. Nastavnici svojim radom obrazuju, osposobljavaju, ali i inspiriraju vlastitim radom mlade ljude koji im dolaze u učionice. Zato smo ove jubilarne tridesete godine odlučili u postavu izložbe staviti i učeničke, ali i nastavničke radove. Čast nam je da je Sveučilišna galerija prepoznala naše namjere i ustupila nam svoj impozantni prostor. Dio naših učenika sigurno će nakon završetka srednje škole provoditi svoje studentske dane upravo tu. Imali smo i ugledne goste, od gradonačelnika Ivice Puljka, akademika Kažimira Hraste, akademika Dinka Kovačića, zamjenik župana Stipe Čogelja, prorektora za znanost i kvalitetu prof. dr. sc. Igora Jerkovića, donedavnog ravnatelja naše škole Ivana Kovačevića, ali i naših dragih bivših kolega – danas penzionera koji nam se uvijek vraćaju u ovakvim prigodama. Izložbu je moderirala voditeljica Sveučilišne galerije, Helena Trze Jakelić. Pozdravnu riječ održala je ravnateljica škole, profesorica Sela Tecilazić naglasivši ponos koji su svi djelatnici, a vjerujemo i učenici osjećali na otvaranju zajedničke izložbe.

Uz izložbu, važan događaj je panel na temu strukovnih vještina koji se održao dan poslije u istom prostoru. Diskusija o budućnosti struke, povijesti obrazovanja u industriji i obrazovanju te  promjenama u školama koje su neminovne bila je izuzetno zanimljiva. U tijeku je kurikularna reforma i modernizacija strukovnog školstva, naglasila je ravnateljica Sela Tecilazić i mi kao strukovna škola želimo sve promjene dočekati spremni u vjeri u dobru budućnost.

Značajan dio proslave je i dokumentarni film o našoj školi koji su snimili, uredili, montirali i ozvučili učenici smjera medijski tehničar pod mentorstvom Jurja Knezovića. Film je pokazatelj kreativnosti i znanja naših učenika u novim tehnologijama, on je još jedan dokaz koliko se okrećemo budućnosti.

Vrijedno radimo i vjerujemo da smo prepoznati kao promicatelji vještina i kreativnosti kod naših učenika.

U galeriji pogledajte fotografije sa otvorenja izložbe i panel rasprave na temu strukovnih vještina.