WhatsApp Image 2021-03-19 at 09.39.18

Obilježavanje dana broja PI

Jedan od najčešće korištenih i najvažnijih brojeva u matematici i fizici. Zaokružuje se na dvije decimale i iznosi(približno) ≈ 3.14, te se baš zato 14.3 održava dan ovog posebnog broja. Predstavlja omjer opsega i promjera kružnice, ali ne samo to, već je jedan od sastavnih faktora mnogih formula. Neke od važnih formula su formule za obujam kugle, valjka i stošca, te površinu kruga i elipse. Broj Pi je također jako značajan u znanosti i sama ga NASA cijeni i obilježava njegov dan svake godine na svojoj stranici gdje objavljuje mnoge zanimljive sadržaje vezane upravo za ovaj broj. Tisućama godina intrigira znanstvenike, kojima je njegovo otkriće doslovno donijelo način da se odgovori na mnoga znanstvena pitanja, pogotovo na području matematike, fizike i drugih znanosti koje se bave brojevima.

BROJ PI KROZ POVIJEST
Egipćani su ga procijenili na 3,16, Sumerani na 3,125, a tek je Arhimed oko 200 godina prije Krista precizno izračunao broj Pi kao 3,1418.
Ovim brojem bio je opsjednut i Ludolf van Ceulen koji je većinu svojeg života proveo izračunavajući broj i tako stigao do 35 decimala. Zbog toga se često naziva i Ludolfov broj. Broj pi, prema posljednjem izračunu iz 1999. godine, ima oko 206 milijardi znamenki.

ZANIMLJIVOSTI
Pamćenje broja Pi postalo je natjecanje, Hiroyuki Goto je 1995. postigao rekord s 42.195 znamenki, za što mu je trebalo devet sati.
14. 3. 1879. godine rođen fizičar Albert Einstein.
Legenda kaže da su Ludolfu na nadgrobnu ploču, nakon što je 1610. umro, uklesali broj s 35 decimalnih znamenki.
Da bismo izrecitirali 6.4 milijarde decimala broja pi, trebalo bi vam 133 godine recitiranja bez pauze.
Neki ljudi vjeruju da pi sadržava odgovore na pitanja o beskonačnosti svemira.

Plakat su izradile učenice g2m razreda.