mestrovic_naslovna

Projektni dan Meštrović

Projektni dan je održan 05.03. 2020. godine. Tema projektnog dana utvrđena je kada je Galerija Meštrović ponudila suradnju sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split. Suradnja je bila predviđena kroz izradu originalnog suvremenog suvenira za Galeriju.
Naglasak je stavljen na skulpturu „Pieta“, ali i sve ostale skulpture i Meštrovićev umjetnički opus su poslužiti kao inspiracija u izradi suvenira.
Naši aktivi grafike i umjetnosti su se udružili u izradi originalnog suvenira i iz te suradnje proizašli su zanimljivi prijedlozi koje smo u konačnici pokazali predstavnicima Galerije Meštrović.

Zaključili smo kako su učenici sa svojim mentorima proizveli zanimljive izloške koji bi mogli biti predstavljeni javnosti kao originalni suveniri. Umjetnici su u svim tehnikama izradili izvrsne uporabne predmete u modernim inačicama. Reinterpretacije Meštrovićevih djela pojavile su se na keramičkim šalicama, vazama, metalnim satovima, čestitkama. Studije crteža prema Meštrovićevim djelima grafičari su pretvorili u mozaike i interpretirane predloške za plakate. Grafičari su izradili printeve na raznim materijalima. Poigrali su se i s memory kartama, izradili oznake za knjige, kalendare, notese, torbe. Učenici su imali prigodu poslušati i predavanje koje su održali muzejski pedagozi iz Galerije Meštrović.

Kao i svake godine i ove smo sa zadovoljstvom izradu koja je trajala nekoliko mjeseci zaključili našom izložbom, a zadovoljstvo izrađenim suvenirima samo je poraslo s odobravanjem svih koji su je vidjeli.