Klikni&uči/Click&Learn

U prostorijama  Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok održana je Uvodna konferencija za medije i javnost 7. studenog 2012. u  12:00 sati putem koje je predstavljen  EU projekt Klick&Learn. Tema konferencije bila je  početak provedbe projekta i predstavljanje zadanih ciljeva, aktivnosti i očekivanih rezultata projekta Klick& Learn.  Prisutnima se najprije obratila ravnateljica škole, ujedno i voditeljica projekta Božica Šarić zaželjevši svima  toplu dobrodošlicu  te upoznala prisutne s osobnom iskaznicom projekta Klick& Learn.Projekt je naišao na veliku podršku Krapinsko zagorske županije i Grada Zaboka. Na uvodnoj konferenciji prisustvovala je županica Krapinsko Zagorske Županije gospođa Sonja Borovčak koja je čestitala  svim djelatnicima i učenicima škole  – Moram reći da su mnogi naši umjetnici izašli iz ove škole. Zaista zaslužuje samo riječi hvale – dodala je županica.
Na ovom velikom uspjehu, školi i projektnim partnerima čestitao je i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek rekavši kako je ponosan na ostvarenja ove škole.
Viša savjetnica za sektor Grafičkih tehnologija i audiovizualnog oblikovanja iz Agencije za odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih Tamara Hudolin, naglasila je da je ovo jedan, od ukupno dva projekta koja su odobrena  u okviru  EU fondova u području multimedije, što znači da je to veliki uspjeh za školu,  a i za sam sektor.
Prisutnima se obratila i profesorica partnerske škole Duška Boban iskazavši zadovoljstvo što će njezina škola i ona osobno biti dio ovih aktivnosti i sudjelovati u ovom projektu koji ima veliku vrijednost za obrazovni sustav i napredak učenika.

Škola za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću Zabok kao prijavitelj, uz partnersku školu  –Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split – provodi projekt Klick&Learn koji se financira sredstvima Europske unije u okviru IPA Komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala  – Program Europske unije za Hrvatsku – Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva. Projekt je službeno započeo 22. rujna  2012. godine i trajat će 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je  151.349,27 eura, a od toga 71,58 %  su bespovratna sredstva Europske unije dok ostatak osigurava škola.

Projekt Klikni&Uči / Klick&Learn koncipiran je u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakonom o strukovnom obrazovanju, te zadanih ciljeva  i načela  odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama i suvremenih pristupa informacijsko- komunikacijske tehnologije te u skladu dobrih primjera EU prakse.
Projektom  Klikni&Uči /Klick&Learn promovirat  će se inovativna obilježja u strukovnom obrazovanju u  sektoru grafičke tehnologije i audiovizualnog oblikovanja.  Senzibilizirat ćemo školsku zajednicu na razmjenu on-line učenja, omogućiti dostupnost didaktički oblikovanog edukativnog materijala za nastavnike i učenike i pružiti  učinkovitu uporabu suvremene  tehnologije. Projektne aktivnosti razvit će pozitivan stav prema drugačijim oblicima učenja i poučavanja i putem  edukativnih materijale na školskoj  platformi omogućiti  jednake obrazovne šanse i učenicima sa zdravstvenim teškoćama ili osoba.

Članovi projektnog tima su:  Božica Šarić, Martina Jenik, Marijan Hrastinski, Ruža Leskovar, Helena Matuša i Valentina Đurek, a neki od njih su izvijestili prisutne o detaljima projekta.

Martina Jenik govorila je o općem cilju  projekta Klick& Learn u smislu povećanja ljudskih, materijalnih i prostornih kapacitete  te poboljšanju stručnih kompetencija učenika  kroz novi  izvannastavni program baziran na suvremenim tehnologijama i metodama u pristupu učenju te o specifičnim ciljevima i o edukaciji nastavnika u procesu projekta. Ciljevi su sljedeći:
•razviti nastavni plan i program za izvođenje izvannastavne aktivnosti u području multimedije;
•razviti sustav učenja i poučavanja putem integracije novih tehnologija i medija (vizualne komunikacije – web, dizajn, grafika, video);
•uspostaviti učenički multimedijski centar i školsku on-line interaktivnu platformu

O Izradi plana i programa za multimedijsku kulturu – izvannastavni program te o uspostavi multimedijskog centra u školi nešto više je govorila profesorica stručnih predmeta multimedije Ruža Leskovar.
Marijan Hrastinski više se osvrnuo i informirao prisutne o namjerama uspostave interaktivne web platforme i izradi edukativnog digitalnog materijala za učenike i za nastavnike.

I na kraju prisutnima se obratio profesor škole Nikola Sinković koji je predstavio promotivne aktivnosti i upoznao prisutne o vizualnom identitetu projekta , plakatu i lecima koji je škola podijelila prisutnima.

Ovo je veliki dobitak za  Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split,  Grad Zabok i Krapinsko – zagorsku županiju jer će se unutar postojećeg sustava strukovnog obrazovanja ojačati materijalni i ljudski  kapaciteti  vezani za nove tehnologije u području medijske kulture, grafike, videa i dizajna. Krapinsko – zagorska županija postaje značajna turistička regija, a primjena novih obilježja u strukovnom obrazovanju medijske kulture putem informacijsko-komunikacijske tehnologije omogućit će bolju i kvalitetniju promidžbu svih resursa ove regije.