nastavnici

Pozdravna riječ ravnateljice Sele Tecilazić povodom početka školske godine

ravnateljica

Dragi učenici, kolege, roditelji i prijatelji!

Nova školska godina već je počela. Vratili smo se u učionice, učenici i njihovi nastavnici.

Strukovna smo, mješovita škola s više od 750 učenika, tri obrazovna sektora i 20 obrazovnih profila – zanimanja u području grafike, umjetnosti i dizajna i graditeljstva.

Držimo da je naša šarolikost prednost. Sva zanimanja su u  međuodnosu i povezana s društvom na najrazličitije načine i vizije, a mi to u školi izravno primjenjujemo – kao i u životu.

Jedna smo grafička škola u Splitsko dalmatinskoj županiji druga po veličini u Hrvatskoj i zato možemo reći da smo prvi u promicanju digitalne i medijske kulture kroz obrazovanje modernih kadrova za društvo budućnosti. Obrazujemo atraktivna i tražena zanimanja u grafici i novim medijima, od grafičkih tehničara i urednika do medijskog tehničara i web dizajnera, a od 2019. web programera, što je rezultiralo još boljim pozicioniranjem i ugledom škole unutar IT sektora kao najprogresivnije grane društva.

Od 2020. upisujemo zanimanje tehničar održivog razvoja, zanimanje na tragu novih društvenih orijentacija i potrebe suvremenog društva. Prva smo škola u Hrvatskoj koja upravo tu sintagmu ima u svom imenu!

Opremom radionica za zidarske i suho- monterske radove osuvremenili smo praktičnu nastavu u našim obrtničkim graditeljskim zanimanjima za koja se učenici teže odlučuju, iako su njihova praktična znanja neophodna tržištu rada.

Dobre upise posljednjih godina ostvarujemo u deficitarnim zanimanjima kao što su keramičar – oblagač, monter suhe gradnje, ali i u ostalim zanatskim programima u području graditeljstva.

Društvo postupno shvaća prednost i profitabilnost obrtničkih zanimanja koja se brzo i lako zapošljavaju, a dobro su plaćena.

Pažljivo smo oblikovali i naše umjetničke programe, jasno ih profilirali kako bi se razlikovali od Škole likovnih umjetnosti, u istom području dizajna. Obrazujemo četiri umjetnička zanimanja u području primijenjene umjetnosti i dizajna: dizajner unutrašnje arhitekture, aranžersko – scenografski dizajner, dizajnere keramike i metala.

Naši učenici ostvaruju zapažene rezultate na brojnim natjecanjima iz svih stručnih predmeta, ali i iz općeobrazovnih te izvannastavnih aktivnosti. Na Wordskills Croatia, natjecanju u području audiovizualnih komunikacija, u protekloj školskoj godini osvojili smo drugo mjesto u natjecanju iz multimedije, a ove godine briljirali smo u grafičkom dizajnu

Izdajemo jedan od najdugovječnijih školskih listova u Županiji. „Slog“ je na smotri Lidrana proglašen jednim od najkvalitetnijih listova u državi, a za nas pravi katalog školskih mogućnosti i učenička praksa.

Već drugu godinu u okviru MFMS i „Kino Mediteran za djecu i mlade“, projekta Kultura je besplatna imamo projekciju Završnih radova smjera Medijski tehničari. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i medija te Agencija za elektroničke medije kao projekt filmske pismenosti djece i mladih.

Dodatnu vrijednost radu škole i njenom identitetu predstavlja Erasmus akreditacija kojom škola postaje otvorena za komunikaciju sa mnogim školama iz Europe. Šaljemo i primamo učenike i nastavnike na stručno usavršavanje i razmjenu iskustava unutar strukovnog školstva. Tu izvrsnu razvojnu mogućnost prepoznali su mladi profesori te vlastitom mobilnošću poveli učenike tim smjerom.

Dobitnici smo i brojnih pohvala za humanitarni rad, kroz brojne projekte koje ostvarujemo s učenicima i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, što dodatno unosi dinamiku u naš svakodnevni rad s učenicima.

  nastavnici
Nastavnici na maturalnoj zabavi generacije 2023./24.

 

Ponosna sam na naše kreativne i marljive profesore te stručnu službu koja ulaže izniman trud u radu s učenicima pokušavajući u svakom trenutku izvući iz njih ono najbolje. Upravo po tome prepoznati smo u cijeloj Županiji.

Dragi naši učenici, posebno prvaši, uvjerena sam da su pred vama tri ili četiri lijepe godine koje ćete provesti u školi, da ćete puno toga naučiti i izaći kao dobri ljudi spremni za životne izazove koji su pred vama.

Želim vam srdačnu dobrodošlicu, a svim ostalim učenicima i profesorima još jednu uspješnu školsku godinu!

Vaša ravnateljica

Sela Tecilazić, dipl.ing. arh.