suhozid u park šumi marjan

Radionice gradnje suhozida u Park-šumi Marjan

Kroz travanj i svibanj 2024. učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju sudjelovali su u suhozidnim radionicama na Marjanu.

Glavni cilj ovih radionica bio je podizanje razine svijesti o potrebi očuvanja tradicionalne arhitekture, kulturne baštine te kulturnog krajolika Park šuma Marjan za buduće generacije.

Voditelj radionica bio je Filip Bubalo, baštinski profesionalac i edukator uz podršku Marka Pejnovića, ravnatelja Javne ustanove Park šuma Marjan.

Sudjelovalo je više od sto učenika naše škole, a dolazili su u grupama u pratnji predmetnih nastavnika. Aktivno su se uključili učenici graditeljskih zanimanja: smjer Tehničar održivog razvoja s nastavnicima Darijom Ćerdić-Vukušić i Zdravkom Bonićem, smjer Zidar s nastavnicima Alemkom Babić Leom Piscem, smjer Monter suhe gradnje s nastavnikom Marinom Bakovićem te učenici smjera Dizajn unutrašnje arhitekture s nastavnicima Sanjom Vondrom i Silvijem Puljićem.

Učenici su na radionicama upoznali sam pojam suhozidne gradnje te tehniku izvedbe suhozida. Uz mentorstvo nastavnika Zdravka Bonića vježbali su snimanje u IC spektru, te su koristeći termovizijske kamere mjerili temperature tla, temperaturu kamena u zidu na suncu i u hladu, relativnu vlažnost zraka, vlagu na površini tla i u suhozidu, razinu osvjetljenja u zoni zida, u zoni hlada i na osunčanoj strani. Osim navedenog učenici su uz mentorstvo nastavnika Silvia Puljića izradili idejne skice novih sadržaja na predmetnoj lokaciji na Marjanu izrađenih od suhozida (amfiteatar, bunja, vidikovac) na osnovu kojih su izradili 3D vizualizacije.

Uz inicijativu nastavnice Darije Ćerdić-Vukušić o svemu je snimljena i reportaža za emisiju Hrvatska danas na programu HRT4.

Galerija slika