porto_naslovnica

Portugal – Erasmus mobilnost KA1

Erasmus akreditacija pod brojem 2023-1-HR01 KA121-VET-000123778  odvela nas je u Porto, u Portugalu gdje smo, od 29. siječnja do 8. veljače 2024., putovali na mobilnost.

Escola Artistica Soares dos Reis ugostila je osam učenika i dvije profesorice.

Škola se sastoji od nekoliko odjela –

Audiovisual communication, Advertisement design, Product Design, Artistic production, 2D/3D animation.

Učenice su bile podijeljene u tri različita programa i to

  1. grafiku
  2. multimediju
  3. umjetnost

Petra Đirlić, g3b, Lucija Paić g4b – grafičke urednice-dizajnerice, Marina Rogulj g4b, Leonora Oluić g4b –  grafičke tehničarke pripreme,  sudionice su radionica u odjelu za promociju ( Advertising department), a  učenice Andrea Melvan i Nina Reljić g4m – medijske tehničarke, sudjelovale su na radionicama na odjelu za (2D i 3D animaciju).

Naše  učenice umjetničkih zanimanja Mia Perović i Lucija Marić g4b – scenografsko aranžerske dizajnerice, sudionice su radionice izrade makete scenografije u odjelu Artistic production.

Od listopada, kada je dogovorena ova mobilnost, imali smo nekoliko pripremnih sastanaka na kojima smo proučavali portugalsku kulturu, pripremali se za jezik, kako za komunikaciju na engleskom, tako i za komunikaciju na portugalskom (nešto osnovnih pojmova i kurtoaznih rečenica).

Profesorica Ana Topić, naša koordinatorica i kontakt osoba koja je ovu mobilnost i pronašla, vodila nas je kroz sastanke kako bismo bile što pripremljenije kada dođemo u školu u Portu.

Pri dolasku smo pozdravljeni dobrodošlicom uobičajenom za Portugalce, a imali smo priliku razgledati cijelu školu i njene odjele. Škola u Portu je jedna od dvije ovakve umjetničke škole u Portugalu, jednakih obrazovnih programa i vrhunske opreme koja učenicima omogućava kvalitetnu pripremu za fakultete.

U školskim prostorima izloženi su radovi učenika. Posvuda su crteži, printevi, originalne grafike, učenika koji se obrazuju u raznim programima u školi. Izloženi su kako bi i drugi imali uvid u njihov trud i vještine.

Teodora Grgić Jeličić, nastavnica praktične nastave i vizualnih komunikacija  bila je na job shadowingu zajedno s učenicama iz grafike. Izradila je zajedno s učenicima sve zadatke tipografije koji su bili zadani, a kroz sitotisak, nadgledala je učenice u pripremi predloška za tiskovnu formu.

„Istaknula bih da je učenicama grafičkog smijera posebno zanimljiva nastava tipografije, inače kod nas napuštena tehnika, koja se u školi Soares dos Reis koristi u umjetničke svrhe. Naime, kroz umjetnost slova uče se odnosi slovnih i slobodnih površina. Učenici se služe tipometrom i svim ostalim alatima za tipografiju-slagalice, okviri, štegovi i reglete, pisma različitih veličina i rezova, dekorativni elementi. Tehnologija visokog tiska se kroz ove vježbe može upoznati kao posebna dizajnerska disciplina koja u modernom dizajnu sve više uzima maha.

Sitotisak je tehnika koja je negdje između umjetničke i reprodukcijske tehnike. Učenice su iskušale i umjetnički pristup kao i onaj klasični tehnološki. Rad rukom, i rad klasičnim procesom tiska, od nanosa emulzije, osvjetljavanja i dobivanja gotove tiskovne forme , do tiska na tiskovnu podlogu (u našem slučaju na papiru i tekstilu).

Uočila sam i razliku u pristupu nastavi između naše škole i škole domaćina. Kako nismo umjetnička škola, svoju nastavu temeljimo na tehnologiji i pravilima koja su zadana samim strojevima i tehnološkim zahtjevima. Zaključila bih da je iskustvo za učenike u mobilnosti iznimno jer kroz rad i tehnike koje upoznaju stječu znanja i vještine na više različitih razina.“

Učenice Andrea Melvan i  Nina Reljić su, prema zadatku koji su dobile, (neki od bivših završnih radova njihovih učenika ) trebale izdvojiti dio (scenu ili storybit) i interpretirati na svoj način. Andrea je radila u programu FireAlpaca, a Nina u Kriti. To su  dva pristupa zadatku koji je bio zahtjevan jer je trebalo izraditi prvo scenarij, a onda i animirati.

Pripreme koje smo odradili za 2D i  3D animaciju bile su korisne.

Učenice Mia Perović i Lucija Marić izrađivale su scene prema citatima koje su izabrale same. Trebalo je osmisliti scenografiju i izraditi je iz raznih ponuđenih materijala. Njihov mentor Nuno predano ih je vodio kroz rad.

 

Cijela grupa bila je ocijenjena na kraju izvedbe svojih zadataka. Dizajnerice i grafičarke pripreme dobile su lijepe komentare i dobru povratnu informaciju u obliku ocjena, a nakon tjedan dana i pismenu potvrdu svojega rada u obliku pohvale koju je koordinatorica Erasmusa iz portugalske škole poslala. Škola domaćin nazvala nas je „najposvećenijom grupom“ koju su do sada imali.

Na kraju, možemo biti zahvalni djelatnicima Escola Artistica Soares dos Reis koji su nas vodili cijelo vrijeme naše mobilnosti i posvetili svoje vrijeme našim učenicama sa puno strpljenja i predanosti.

Učenicima iznimno simpatični Fernando i Vittorio Teixeira na odjelu grafike, Daniela Marqueiro i Suzana Queiros  Americo Torres su nas vodili kroz tipografiju i sitotisak.

Nuno Ferreira i Ana Paulo su predano vodili 2D i 3D animaciju, a Nuno Lucena je svoje vrijeme posvetio scenografskim  dizajnerima.

Naše putovanje bilo je obogaćeno  kulturnim i tipično turističkim sadržajima. Obišle smo Porto, uživale na obalama Atlanstskog oceana u smiraju dana (neki su odlazili više puta).

Posjetile smo Museu de Arte Contemporanea de Serralves s posebnim postavom Joan Miroa i Alexander Caldera te cijeli kompleks muzeja koji se sastoji od parka na 18 hektara površine i nekoliko zasebnih cjelina.

Sam Porto nudi niz sadržaja koji su nas privukli, kako turistički, tako i promatrajući ga kroz dizajn i nama bliske teme. Naišle smo na izložbu Vassilyja Kandinskog, ušle u knjižaru Lello koja je carstvo za zaljubljenike u knjige, posebno u Harry Pottera. Obišle smo nekoliko sakralnih i niz svjetovnih spomenika, vozile smo se u neizostavnom rekonstruiranom tramvaju koji nas je odvezao od grada sve do Atlantika. Proučile smo gastronomsku ponudu grada poznatog po bakalaru spremljenom na 365 načina. Lutale smo ulicama vrlo romantičnog Porta, sjedile na njegovim trgovima i divile se arhitekturi i keramičkim pločicama koje obogaćuju fasade grada.

Obavezni „must see“ je WOW Porto- The Best Cultural District koji nudi uvid u stare zanate, moderan dizajn i arhitekturu i ono po čemu je Porto najpoznatiji, a to je vino ( slatki liker od grožđa) koji ima višestoljetnu tradiciju. To je mjesto gdje se sigurno može vidjeti i naučiti puno toga o proizvodnji vina, ali i o dizajnu etiketa, plakata i svega što to vino prati.

Naš izlet u Lisabon nas je obogatio i za prekrasne poglede na taj topli i opušteni grad. Vožnja tramvajem ulicama Lisabona je poseban doživljaj s jedne na drugu stranu tog živog grada.

Posjetile smo toranj  Belem, šetale ulicama Bairro Alto, kupovale smo pastel de nata, fotografirale se ispod Spomenika otkrićima  Henrika Pomorca kojeg smatraju pokretačem Doba pomorskih otkrića, posjetili smo crkvu Sv. Ante. Ovaj kratki izlet u Lisabon nas je dodatno uvjerio u portugalski topli pristup turistima.

Naša avantura u ovoj mediteranskoj zemlji završila je u Portu kišom i nevremenom u kojem nismo vjerovale da ćemo poletjeti prema kući, nakon dvanaest dana sunca i topline koji su nas pratili od prvoga dana našeg radnog, a ujedno i opuštenog posjeta.

Domaćinima se moramo zahvaliti na dobrodošlici i neposrednosti s kojom su nas prihvatili i vodili cijelo vrijeme našeg boravka u Portu

 

Piše: Teodora Grgić- Jeličić, mag. tourism i baštine, nastavnik savjetnik

Galerija slika