bace2

GRAFIČKA NA BAČAMA – Projekcija filmova maturanata Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split

Prikazali smo u najljepšem splitskom Kinu MEDITERAN, na otvorenom i pod krošnjama borova, devet malih filmskih priča, sjajnih i dirljivih pripovijesti nastalih u školi, vlastitim snagama učenika i podrškom profesora mentora.

Program je vodio maturant Dražen Bošnjak i predstavio sve filmove i autore koji su bili prikazani. Svim učenicima bio je mentor Juraj Zvonimir Knezović.

U filmovima se vidi stručna razina rada na filmu kao mediju, od stvaranja priče i scenarija, sinopsisa, plana snimanja i kamere, ozvučenja i montaže, kroz teme koje su dio života škole, odrastanja i društva u kome živimo. Ponosni smo na njihovu otvorenost, slobodu, kreativno i kritičko promišljanje unutar audiovizualnih komunikacija.

Multimedijska produkcija rezultat je vrijednog rada škole u području novih medija, u zanimanjima web dizajner, web programer, grafički urednik i medijski tehničar, u stvaranju kvalitetnih nastavnih programa za tržište i poslove budućnosti, do učešća motiviranih profesora i konačno darovitih učenika koji kreiraju multimedijski sadržaj.

Novi mediji nastali su zadnjih 30 godina, kroz sretnu transformaciju grafičke struke u digitalnu i razvoj novih tehnologija koje su omogućile razvoj ovih zanimanja.

Uz moderne tehnologije koje škola ima, profesionalni studio za video, režiju, montažu i školski radio, pružamo učenicima kreiranje vlastitih audiovizualnih uradaka.

Publici se obratila ravnateljica Sela Tecilazić:

„Zahvaljujemo Kinu Mediteran koje nas je prepoznalo i ugostilo. Ono je sa FMFS (Festival mediteranskog filma Split) za kulturu Splita i regionalno, iznimno vrijedna institucija koja popularizira filmsku umjetnost kroz mnoge filmske formate, od malih „ješki“, dokumentaraca, animacija i ilustracija, art filma do igranog i nezavisnog filma. Stoga je posebno vrijedno tu agendu prenijeti mladima. Ovo je pravi način da preko škole koja je u istom području, odgajamo i potičemo kreativce na rad, ali i stvaramo publiku za filmsku umjetnost i pokažemo da nismo akademska provincija.

U godini u kojoj slavimo 30 godina postojanja, ovo je blistava perlica u ogrlici naših uspjeha.“

 

Fotografije: Kino Mediteran, Fotograf: Glorija Lizde