dva_volontiranje

Drugi sastanak volonterskog kluba Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split

Od samog osnutka Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju je (pre)poznata kao veliki poticatelj volontiranja te je u svojoj tridesetogodišnjoj povijesti veliki broj učenika i nastavnika sudjelovao u volonterskim akcijama i raznim vidovima humanitarnog rada. Volontiranjem se izražava kreativnost, razvija tolerancija i solidarnost, unaprijeđuju komunikacijske vještine, oblikuje osoba svjesna sebe i svoje okoline te se učenike upoznaje s organizacijama civilnog društva i lokalne samouprave pripremajući ih na taj način za odgovorno građanstvo.

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju i ove godine smo krenuli s aktivnostima školskog volonterskog kluba. Na prvom sastanku 6.listopada 2022., na kojem je sudjelovalo 47 učenika naše škole, kao predavač i moderator gostovala je Antonia Matković Puljek iz Regionalnog volonterskog centra Split. Gospođa Matković Puljek učenike naše škole upoznala je s pojmom volonterstva te pravima i obvezama volontera koje je potkrijepila brojnim primjerima da bi mladima koji dosad većinom nisu volontirali što više približila onom što ih čeka ako svoju želju da čine dobro pretoče u konkretne volonterske aktivnosti. Nakon prvog sastanka uslijedilo je 15.listopada 2022., sudjelovanje 20 učenika u pratnji troje nastavnika (nastavnice Marijela Gulin i Ana Topić te nastavnik Tomislav Jukić Peladić) na akciji Boranka gdje smo sadili opožareno područje podno Zvjezdanog sela Mosor. Istovremeno su četiri učenika u pratnji nastavnika Juraja Knezovića sudjelovala u 72 sata bez kompromisa gdje su u okviru volonterske aktivnosti posjetili sklonište za životinje i upoznali se s načinom rada skloništa te vodili pse na povodcu u šetnju.

Drugi sastanak volonterskog kluba održan je 27.listopada 2022. I ovaj put nam je moderatorica bila gđa Matković Puljek, a kako su neki učenici već sudjelovali u gore spomenutim volonterskim aktivnostima malo su podijelili dojmove sa svojim kolegama. Od više udruga smo dobili termine kad su voljni primiti mlade volontere, tako da ćemo u narednim tjednima posjetiti Ligu za prevenciju ovisnosti, udruge DYXY, Srce i Lastavice te sudjelovati u nacionalnoj kampanji sadnje stabla Zasadi stablo, ne budi panj.

U sklopu drugog sastanka volonterskog kluba gostovala nam je mlada volonterka Lena iz Austrije koja nam je predstavila ESS Europske snage solidarnosti/ESC European solidarity corps koje financira Europska unija. Lena je nakon završene srednje škole odlučila jednu godinu volontirati i po povratku s dugotrajnog volontiranja upisati sveučilište. U sklopu ESS došla je u Split gdje će u suradnji s Regionalnim volonterskim centrom sudjelovati u organizaciji događanja, edukacijama za mlade i programu socijalizacije za starije osobe.

Nekim učenicima se svidjela mogućnost dugotrajnog volontiranja koje uključuje plaćen put, troškove smještaja i hrane te džeparac, a Regionalni volonterski centar je ponudio biti partner ako ikoga od naših učenika u budućnosti bude zanimao ovakav tip volontiranja.

nastavnica Ana Topić