branje1

Sezona branja maslina

Počela je sezona branja maslina i prerade ulja pa su se naši učenici – budući keramičari, monteri, autolakireri i zidari odazvali pozivu branitelja i pomogli u berbi.

U sklopu projekta sanacije i rekultivacije dijela površine rudnika na južnim padinama Kozjaka na kojem je završena eksploatacija, na površini od preko 35.000 četvornih metara, zasađeno je približno 2 300 stabala maslina. Njihovo održavanje 2009. godine preuzeli su članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, koji su 2011. godine osnovali Poljoprivredno-braniteljska zadrugu Lintar.

O uspješnosti projekta govori i podatak da je tvrtka Cemex, za projekt Lintar, 2011. godine osvojila prestižnu međunarodnu nagradu Stevie Award kao najbolji europski program okolišne odgovornosti (International Business Awards).

branje2

Berači su bili podijeljeni u timove, a najbolji tim je trebao biti nagrađen. To je naše vrijedne učenike dodatno motiviralo. Uz šalu i veselje, branje je bilo zabavnije. Svi su zaključili da nije potrebno proglašavati pobjednika natjecanja. Sudionici branja su se okrijepili marendom i zadovoljno razišli, obogaćeni novim iskustvom.

Darija Ćerdić Vukušić, prof