Izložba o vršnjačkom nasilju “Ništa na silu” (pano u atriju Škole)

Izložba NIŠTA NA SILU sastoji se od devet plakata snažne simbolike i poruka. Plakate su osmislili i izradili učenici sudionici projekta “NIŠTA NA SILU – vještine nenasilnog rješavanja sukoba” kojeg provodi Liga za prevenciju ovisnosti u partnerstvu s Obrtnom tehničkom školom, Graditeljsko – geodetskom tehničkom školom, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju te Srednjom školom Brač. Kroz dizajn i prateće tekstove, izložba prikazuje različite oblike vršnjačkog nasilja s kojima se makar jednom susreo svatko od nas, bilo kao žrtva, počinitelj ili svjedok.

Učenici su se kroz plakate i tekstove dotaknuli online vrijeđanja, širenja tračeva, nasilja u vezi, ali i ruganja na temelju ocjena, financijske situacije, fizičkog izgleda, pa čak i disleksije. S obzirom da svako četvrto dijete doživljava nasilje u školi skoro svaki dan, ova je izložba snažan i bolan podsjetnik na mnoštvo različitih načina na koje se to nasilje može vršiti, ali i podsjetnik svima onima koji ga trpe, da potraže pomoć.

nista_na_silu1
nista_na_silu

“Dajmo svakome priliku da ispuni svoje mogućnosti najbolje što može i nemojmo nikome biti prepreka!”ističu učenici na jednom od plakata.

Ova izložba bila je prilika i da učenici sudionici projekta iskuse kako je to raditi na pripremi i provedbi kampanje, osmišljavanju sadržaja i realizaciji samih ideja. Tako su sami učenici dizajnirali plakate, ali i napisali popratne tekstove za izložbu i promociju na društvenim mrežama. U realizaciji izložbe sudjelovali su Katarina Vranješ, Debora Marin, Karmen Penga, Nikolina Punda, Lucija Tokić, N. M., Mario Samaržija, Magdalena Grizelj, Adrian Zidar, Andrea Melvan, Mia Matulić, Dino Proso, Tomislav Rožić, Marin Katić, Antonio Padovan Savić, Martina Sinovčić, Kristian Gregić i Ivor Ćatipović.

 

Projekt financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.