IMG_20220601_151005

Erasmus K2 projekt – Zdrav život medijskih tehničara u digitalnoj eri

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split je u okviru projekta “How to live healthy in digital times for media VET* learners” ugostila učenike iz Gjovik videregaende skole iz Norveške, RBZ Wirtschaft Kiel iz Njemačke i Šole za oblikovanje iz Slovenije u pratnji njihovih nastavnika; u goste su nam došli Marianne Brattrud, Petter Michael Skretting, Matthias Kraski, Florian Keller, Aleš Forjan, Nadja Jager Popović, Renato Flis i Natalija Vozel. Naime, radi se o Erasmus+ projektu koji spaja učenike smjera medijski tehničar iz četiri partnerske škole kroz zajednički rad na produkciji videa edukativnog karaktera na temu zdravog života

Cilj projekta je zajednički rad učenika i nastavnika iz područja medija i tjelesne kulture kroz izradu postera s vježbama, edukativnog video vodiča te promocija vježbanja u školi i izvan škole kao načina prevencije uobičajenih poteškoća koje se pojavljuju pri radu u digitalnom sektoru. Obavezno je poznavanje engleskog jezika kao sredstva komunikacije, te strukovna znanja za izradu loga, plakata i videa.

Dosad su u okviru projekta održane tri mobilnosti, odnosno razmjene učenika u navedenim zemljama sudionicama projekta. Ovim putem učenici, medijski tehničari, kroz suradnju usvajaju nove vještine koje uključuju  jednostavne i precizne vježbe, koje učenici mogu u svojoj budućoj profesiji svakodnevno prakticirati. Također, dionici družeći se sa vršnjacima stječu nova poznanstva, pa tako i prijateljstva, razmjenjuju ideje, komuniciraju i prije svega dovode projektom planiranu ideju do konačnog proizvoda na svakom zajedničkom susretu; dok i nastavnici imaju priliku razmijeniti iskustva, te nove metode poučavanja. Tijekom trajanja ovog projekta svi učenici su iza sebe ostavili pozamašan broj radova koji seže od postera preko edukativnog video vodiča, pa sve do kratkih igranih filmova, a sve na temu zdravog života u digitalnom okruženju.

Tijekom boravka u Splitu partneri su se upoznali sa našim sportom picigin te su se učenici na plaži Bačvice rado okušali u igri. Zaključak svih je bio da nije tako jednostavno kao što izgleda. Plaža je bila mjesto gdje su učenici podijeljeni u međunarodne grupe surađivali, dogovarali sadržaj videa i snimali materijale koje su u školi montirali. Rezultat su četiri lijepa videa koji su prikazana na završnoj svečanosti. Učenici su obišli i Dioklecijanovu palaču te posjetili tradicionalnu godišnju izložbu učeničkih radova Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz područja umjetnosti i grafike u predivnom prostoru Prokulture – Kuća jezika i kulture Peristil. U okviru izložbe (koja još traje) predstavljen je presjek zadnje nastavne godine u području umjetnosti i grafike, promovira se školski list SLOG koji je na smotri LiDRaNo proglašen najboljim školskim listom iz Splitsko – dalmatinske županije te se prikazuje nagrađeni video na World skills Croatia, državno natjecanje u disciplini Multimedija.

Sa velikim zadovoljstvom možemo reći da se projekt uspješno realizira te nas veseli najaviti nastavak suradnje i iduću mobilnost u Njemačkoj. Aktivnost su prenijeli i mediji, a fotografije su u galeriji.

Tekst priredili nastavnici Ana Topić i Juraj Zvonimir Knezović.

* VET – Vocational Education and Training