volon-klubiran

Srce, ruke, lopata

Zajedničkom volonterskom akcijom školskih volontera Graditeljsko-geodetska tehnička škola Split i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split završili smo projekt KLUBIRAM – jačanje i razvoj školskih volonterskih klubova.
Za ovu akciju učenici su se pripremali kroz cijelu godinu edukativnim radionicama na kojima su učili o volonterstvu, socijalnim vještinama te o procesu osmišljavanja same akcije.
Da školski volonterski klubovi budu uspješniji i bolji zajedno s nama vrijedno su radile koordinatorice školskih volontera Ana Topić i Marija Kapović.

U volonterskoj akciji uređenja okoliša ovih dviju škola sudjelovalo je 49 učenika uz vodstvo Lige za prevenciju ovisnosti i koordinatorica školskih volonterskih klubova te ostalog osoblja.
Odabirom vrste stabala i mjesta sadnje poštivali smo ideju otvorenog koncepta škole arhitekta akademika Dinka Kovačića. „Priroda, odmor za oči i dušu!“ bio je njegov odgovor učenicima na pitanje zašto na objektu prevladava zelena boja. Priroda, bio je i naš odgovor kad smo planirali ovu volontersku akciju.
Učenici su uredili dva školska balkona i posadili 5 stabala, čiji će rast i razvoj pratiti kroz školovanje te se prisjetiti svog volonterskog doprinosa uređenju škole. Uživanje u zajedničkom druženju, bojama, oblicima i mirisima zemlje otvorilo je svima apetit te je kao vrhunac dana svima jako dobro došao zajednički ručak na kraju.
Većina učenika se po prvi puta susrela s cijelim procesom sadnje stabala te naučila što je sve potrebno da bi se stablo primilo u zemlju, a kako su se snašli s lopatama pogledajte u foto albumu.
Sigurni smo kako će školski volonterski klubovi nastaviti s uspješnim radom, zahvaljujući mladenačkom zanosu, energiji i otvorenim srcima. ❤️🎵
Veselimo se novim zajedničkim projektima i aktivnostima!