drugi

Održan drugi trening-blok Akademije održivog razvoja za nastavnike

U sklopu projekta “Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj” 17. i 18. siječnja 2020. održan je drugi trening-blok Akademije održivog razvoja za nastavnike u Čakovcu i Sv. Martinu na Muri. Tijekom dvodnevnog studijskog putovanja, 30 nastavnika iz škola partnera posjetili su primjere dobre prakse ACT-ovog laboratorija stvaralaštva društveno korisnih poduzeća i educirali se o procjeni potreba i organiziranju zajednice.

Tijekom prvog dana Akademije, profesori i kolege iz partnerskih organizacija iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke su posjetili brojne primjere dobre prakse društvenog poduzetništva i održivog razvoja, koji su proistekli iz ACT-ovog laboratorija stvaralaštva društveno korisnih poduzeća. Posjetili smo Printlab d.o.o., ACT Konto d.o.o., Centar za pomoć u kući Međimurske županije, Međimurski štacun (kratki opskrbni lanac) i Socijalnu zadrugu Humana nova. Prvi dan završili smo grupnim radom ˝Uloga škola u oblikovanju zajednice˝.

Drugi dan Akademiju smo nastavili edukacijom o organiziranju zajednice. Nives Ivelja iz partnerske udruge MI iz Splita održala je prezentacije Demokratska građanska kultura i modeli uključivanja građana te Procjena potreba i kreiranje akcija u zajednici. Demokratska građanska kultura se stječe informalno, neformalno i formalno, a označava aktivno sudjelovanje u životu zajednice, prepoznavanje društvenih vrijednosti, razvijen interes za  političke procese te razvijen osjećaj građanske dužnosti. Održiva zajednica je zajednica koja ima razvijen društveni kapital koji se može prepoznati, primjerice, po interesu članova zajednice za događanja u zajednici, sposobnosti prepoznavanja i tuđih potreba te uvažavanje drugačijih razmišljanja.

Akademija održivog razvoja održava se kroz pet modularnih treninga.

Projekt financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje provodi se u partnerstvu s udrugom SMART iz Rijeke, udrugom MI iz Splita, Volonterskim centrom Osijek, I. gimnazijom Osijek, Privatnom umjetničkom gimnazijom iz Zagreba te Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split.