Poziv za dodjelu Godišnje nagrade “Luka Ritz”

luka_ritz

Svi ste čuli za Luku Ritza. Mladića, srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli. Luka je imao 18 godina, završavao je grafičku školu. Svirao je u rock bandu. Poput ostalih svojih vršnjaka i poput svih vas koji čitate ove redove imao je snove i nade. Želio je biti novinar. Vjerovao je da je vrijeme na njegovoj strani.

No, Luki je budućnost nasilno oduzeta. U spomen na njega, i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, krajem rujna 2008. godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Dragan Primorac donio je odluku o uspostavljanju godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nakon toga, krajem listopada 2008. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje, a početkom lipnja sljedeće godine jedan učenik/ca osnovne i jedan učenik/ca srednje škole dobiti će ovu nagradu.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik dobit će posebno priznanje.

O dodjeli nagrade odlučuje Povjerenstvo u sastavu:

predstavnik obitelji pokojnog Luke Ritza
predstavnik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske
predstavnik hrvatske Agencije za odgoj i obrazovanje
predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje i predstavnik nadležnog ministarstva
Skulpturu, kao jedan dio Nagrade, izradit će student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio raspisan natječaj za odabir najboljeg rada.

Svrha dodjeljivanja nagrade je:

  • potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja,
  • senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja
  • promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja

Želja nam je da se mladi aktivnije uključe u ovu problematiku, da svu svoju kreativnost i energiju koju imaju unesu u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva – društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju.

Želja nam je da nagrada Luka Ritz bude ZNAK prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući budućnost našeg društva.

Svi imaju pravo disati – napisao je Luka, a naš je zadatak da tu misao i ostvarimo u Hrvatskoj.