izlozba

Izložba učeničkih radova Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split

Naša škola je u okviru svojih tradicionalnih izložbi u galeriji Muzeja grada Splita i ove  godine javnosti predstavila presjek svojih radova po svim odjelima. Rad s učenicima u okviru nastave naslanja se i na bogatu kulturnu baštinu.U to ime ponosno predstavljamo naš novi projekt, a što je i tema naše izložbe – 800  godina od postavljanja vratnica majstora Andrije Buvine na ulaz u splitsku katedaralu!

Izložba predstavlja timski rad odjela naše škole – umjetničkih i grafičkih koji obrađuju svoj dio zadatka, svoje polje s vratnica, u tehnici i materijalu koji su im zadani na nastavi.Vratnice majstora Buvine su jedan od najznačajnijih romaničkih spomenika splitske umjetnosti. To su dvostruka kasetirana vrata, rezbarena u tvrdoj orahovini, koja se i danas nalaze na ulazu u mauzolej, nekadašnju Dioklecijanovu grobnicu. Danas je to splitska katedrala – najstarija  u Hrvatskoj po vremenu gradnje.

Svako krilo (ili vratnica) ima po četrnaest udubljenih četvornih polja, kaseta, u kojima su redom prikazani prizori iz evanđelja, život i muka Kristova, od blagovijesti do uzašašća u nebo.

Otvaranju izložbe su uz djelatnike škole i učenike prisustvovali  i brojni uzvanici: nadbiskup splitsko – makarski msgr. Marin Barišić,  voditeljica odjela za prosvjetu, kulturu, sport, informiranje i tehničku kulturu Nansi Ivanišević, ravnateljica Muzeja grada Splita Elvira Šarić Kostić, akademski kipar, profesor kiparstva Kuzma Kovačić te arhitekt Stanko Piplović.

Nadbiskup Marin Barišić je na poziv ravnatelja škole Ivana Kovačevića otvorio izložbu, a naše učenike, mlade umjetnike, nazvao Buvininim učenicima.

Rekao je da se vratnice majstora Buvine  mogu nazvati katekizmom u stripu jer su bile katekizam za nepismene i siromašne, a posebno za mlade.

Ravnatelj Ivan Kovačević  zahvalio je nadbiskupu što je svojim prisustvom uveličao ovaj događaj i svojim blagoslovom dao poticaj za daljnje stvaranje.

Izložba se može pogledati do 8. svibnja 2014. u galeriji Muzeja grada Splita.

 

Galerija slika