Najbolji školski projekti s polazištem u nastavi likovne kulture ili umjetnosti

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split nagrađena je na  „2. natječaju za najbolje školske projekte s polazištem u nastavi likovne kulture ili umjetnosti”

Udruga za promicanje vizualne kulture OPA iz Zagreba donijela je odluku o nagrađenim i pohvaljenim projektima na „2. natječaju za najbolje školske projekte s polazištem u nastavi likovne kulture ili umjetnosti“.Povjerenstvo u sastavu prof. Miroslav Huzjak, Ivona Biočić Mandić, prof. likovne kulture i Jasna Salamon, prof. povijesti umjetnosti, zaključilo je „da nagrađeni projekti pokazuju visoke dosege u originalnosti, kvaliteti metodičke izvedbe, prezentaciji projekta, rezultatima koje je projekt polučio u zajednici, te ulozi likovne kulture u projektu.“
Pregledana su 22 prijavljena projekta i dodijeljeno ukupno 5 nagrada i 6 pohvala u kategorijama: materijalna ili nematerijalna kulturna baština, znanost (prirodne ili društvene grupe predmeta u školi), suvremena umjetnost i društvo, humanitarne akcije i ostalo.

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split nagrađena je za projekt Pretežno vedro jer „su osmislili projekt koji objedinjuje umjetničku praksu i područja komunikacije i empatije u psihologiji. Smatramo da su kroz projekt uspješno razvili emocionalnu kompetenciju svojih učenika te svoja iskustva izuzetno uspješno prezentirali i javnosti kroz priručnik za mlade Pretežno vedro.“, navodi Povjerenstvo.

Projekt Pretežno vedro započet je školske godine 2011./2012., a prezentiran 2012./2013. Ostvaren je u suradnji s nositeljima projekta, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko–dalmatinske županije i Službom za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, s ciljem poticanja emocionalne kompetencije kod mladih.

Na Odjelu likovne umjetnosti i dizajna, usmjerenja Aranžersko-scenografski dizajner, Dizajner keramike, Dizajner metala i Dizajner unutrašnjeg uređenja, učenici drugog i trećeg razreda izradili su maske i nosive rekvizite u različitim materijalima i tehnikama. Osjećaje su izrazili likovno, kroz značenje i simboliku boja i oblika, a predstavili ih performansom ”I gotta feeling” na prezentaciji projekta u Gradskoj knjižnici “Marko Marulić” u Splitu.

Odjel grafičkih zanimanja radio je na dizajnu, pripremi i tisku priručnika „Pretežno vedro“ , plakata za performans “I gotta feeling” i fotografija za izložbu u prostoru Info zone u Splitu, te ostalog popratnog materijala.
Učenici usmjerenja Medijski tehničar fotografirali su izrađene maske i rekvizite, te su dokumentirali performans i prezentaciju projekta.

Dodjela nagrada bit će 18. listopada 2013. godine u 17.30 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.