Manifestacija „Nove dimenzije: Meštrović i Split u proljetnom kinu“

Naši su učenici i profesori još jednom prezentirali svoju kreativnost i želju za suradnjom na manifestaciji „Nove dimenzije: Meštrović i Split u proljetnom kinu“, održanoj na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja u Galeriji Meštrović.
Naime, 2012. godine obilježavamo pedesetu godišnjicu smrti našeg slavnog umjetnika Ivana Meštrovića, ali i šezdesetu godišnjicu Darovnice kojom je hrvatskom narodu ostavio veliki dio umjetnina i svoju imovinu u domovini. Tom zgodom ostvarena je suradnja naše škole s Galerijom Meštrović, koja je rezultirala dokumentarnim filmom FUNDUS 60 i fotografskim ciklusom FUNDUS 60+, prezentiranim u Galeriji Meštrović na spomenutoj manifestaciji.

FUNDUS 60, dokumentarni je film  koji se kronološki referira na život i djelo našeg kipara u domovini, a snimili su ga i montirali naši maturanti medijski tehničari Antonio Lazarević i Petra Dajak, pod redateljskom palicom povjesničarke umjetnosti Ivane Zaninović i mentorstvom prof. Duške Boban.
Svojim mladenačkim entuzijazmom učenici naše škole vode nas kadrovima kroz postav Muzeja Ivana Meštrovića i umjetnikovog rodnog kraja, počevši od Petrova polja s Meštrovićevom obiteljskom kućom, preko Atelijera Meštrović u Zagrebu kao dugotrajnog boravišta našeg umjetnika, Galerije Meštrović kao snivanog doma i Kaštilca kao mjesta kontemplacije, sve do Crkve Presvetog Otkupitelja u Otavicama gdje je umjetnikovo posljednje počivalište.

Djela Ivana Meštrovića doživljena su i fotografskim okom učenika prvih i trećih razreda zanimanja medijski tehničar. Meštrovićeva djela u Galeriji i javnom prostoru postali su tako podloga za provedbu praktične nastave, pa su učenici tijekom školske godine pod vodstvom profesorice Duške Boban vježbali i istraživali mogućnosti fotografske kompozicije i ekspozicije, gradeći novi odnos prema umjetničkom djelu. Tako je ostvaren učenički fotografski ciklus FUNDUS 60+ prezentiran projekcijom u vrtu Galerije u sklopu prezentacije ovogodišnjih „Novih dimenzija “.

Vizualni identitet manifestacije, kao i tisak plakata, brošure, DVD omota također su djelo naših spomenutih učenika i profesora, pa u globalu možemo zaključiti da je projekt „Nove dimenzije: Meštrović i Split u proljetnom kinu“ pružio nova iskustva našim učenicima. Samo Meštrovićevo djelo, medij filma i fotografije te mogućnosti dizajna postali su, vjerujemo, poticaj mladima za neki budući suvremeni doživljaj i interpretaciju umjetničke baštine, koju im s punim povjerenjem ostavljamo u nasljeđe.