Predavanje Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije

Predavanje Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije
Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije u sklopu projekta „I meni se to može dogoditi“ u našoj je školi 23. veljače 2012. održala predavanje učenicima na temu prava, sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom. Kroz projekt je predviđeno 6 predavanja u 4 grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su naši učenici prvih i drugih razreda imali priliku sudjelovati na jednom od tih predavanja.
Predavanje je održao gospodin Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, koji je i sam osoba s invaliditetom te je kroz vlastito iskustvo pokušao približiti učenicima navedenu temu. Tako su kroz interaktivno predavanje, učenici educirani o osobama s invaliditetom (vrste invalidnosti, načini komunikacije, prava i mogućnosti osoba s invaliditetom i sl.) te se pokušalo osvijestiti kako invalidnost nije barijera i da se to može dogoditi svakome od nas.  Učenici su bili jako zainteresirani za predavanje te su imali priliku pitati sve što ih zanima, iznijeti svoje dileme i stavove.
Učenici su dobili i strip „Nevidljive priče“ koji prati živote osoba s invaliditetom u svakodnevnim životnim situacijama i koji nam pokušava približiti njihovu  svakodnevnicu. Strip je djelo akademskog slikara Ivana Svaguše koji je napravio crtež i Maje Karačić koja je osmislila scenarij.
Navedene aktivnosti u sklopu projekta služe kako bi se pokušalo senzibilizirati učenike i podići razinu razumijevanja prema osobama s invaliditetom  jer su, nažalost, osobe s invaliditetom još uvijek marginalizirana skupina građana. Zbog toga treba raditi na poticanju tolerancije  i educirati se o pravima i potrebama osoba s invaliditetom.

Galerija slika