Grafičar dorade

DORADA

Zanimanje koje je  deficitarno i vrlo traženo na tržištu rada. To je završna faza grafičke proizvodnje u kojoj se otisnuti proizvodi dorađuju tj. npr. režu, ljepe, savijaju… i sve to se izvodi na posebnim strojevima. Za svaku radnu operaciju (npr. rezanje) postoji stroj na kojem se ta operacija izvodi. Također u doradi postoje i faze koje mogu uključiti i ručni rad.
Nastavni plan i program je tako koncipiran da učenik kroz praktičnu nastavu koja se odvija u školskim radionicama (a koje su opremljene svim potrebnim strojevima) dobije potrebna znanja i vještine koje će sutra koristiti u svom profesionalnom radu.
Ovo zanimanje zahtjeva od učenika dobre perceptivne i motoričke sposobnosti, smisao za mehaniku i dobre fizičke predispozicije. Za većinu grafičara ovo je najduža i najkompliciranija faza proizvodnje i grafičari dorade  su uvijek bili posebno cijenjeni kao „majstori“ svog zanata.


Nastavni predmeti i tjedni broj sati po razredima:

plan_i_program_graficar_pripreme_tiska_dorade

 

Uvjeti za upis:

  • hrvatski jezik,
  • matematika,
  • prvi strani jezik

Konačna ljestvica poretka kandidata utvrđuje se  zbrajanjem bodova   ostvarenih  u OŠ (značajni predmeti 7. i 8. razred  + prosjek ocjena 5., 6., 7., i  8. razred).