Big Gatsby

BALET VELIKI GATSBY U HNK SPLIT

U sklopu nastave Engleskog jezika čitali smo roman Great Gatsby autora F.Scott Fitzgeralda. Imali smo sreću da trenutno u našem tetru igra baletna predstava istog imena. Roman se temelji na ‘negativnim aspektima američkog sna i pokazuje rigidnost visokih društvenih krugova New Yorka dok je u fokusu priča o tajanstvenom bogatašu koji postaje žrtva vlastite ljubavi’.

Predstavu izvodi baletni ansambl splitskog HNK uz vodstvo međunarodno priznatog koreografa Lea Mujića. Oduševila me izvedba, kako scenografski tako kostimografski, a i glazbeno. Scenografija je bila dojmljiva, s bogatim detaljima i prekrasnim pozadinskim elementima koji su stvorili osjećaj glamura i raskoši. Kostimi su bili upečatljivi, vjerno su predstavljali modu i stil tog vremena. Estetski dojam predstave je bio veličanstven te autentično prikazao atmosferu 1920-ih. Glazba je bila fantastična i donijela je dozu dinamike i puno ritma. Glazbeni aranžman, izvrsno odrađen, stvorio je atmosferu koja je dodatno istaknula dramske elemente priče. Koreografija je bila impresivna te dodatno obogatila vrhunsku baletnu izvedbu. Plesači su bili izvrsni, a njihove koreografije izazovne, složene i iznimno dopadljive.

Sjajna koreografija, izvrsna izvedba plesača i cjelokupni dojam predstave čine je nezaboravnim iskustvom za sve ljubitelje kulture.

Tao Čečuk g3m