volontiranje1

Nacionalna konferencija o volontiranju

U petak, 9. 12.2022. u 5:30h , s profesoricom Anom Topić i učenicom naše škole Lucijom Elez krenuo sam na nacionalnu konferenciju o volontiranju koja se održala u Zagrebu. Nakon višesatnog putovanja, u 11:15 stigli smo na panel raspravu “Razvoj volonterstva- trebaju li nam novi putokazi?”.

Panel rasprava vodila se o trenutnoj situaciji u volonterstvu, utjecaju politike na volonterstvo, zakonu o volonterstvu, podacima koliko je volontiranje zastupljeno u programiranim natječajima iz EU fondova, kao i nedostatku motivacije i empatije mladih. U raspravi su sudjelovali gospodin Igor Vidačak s Fakulteta političkih znanosti, gospođa Jasmina Božić s Filozofskog fakulteta, gospođa Julijana Kulušić iz Ministarstva rada, mirovnog sustava, obitelji i socijalne politike te gospođa Lejla Šehić Relić, CEV/HCRV. Voditelj rasprave bio je Domagoj Novokmet. Osim već nabrojanih, u raspravi su također sudjelovali mnogi zainteresirani iz publike koji se već godinama bave volonterstvom. Upućivali su kritike i savjete kako unaprijediti i poboljšati volontiranje, a jedna od njih bila je i profesorica Ana Topić koja je predložila sustav nagrađivanja učenika za volontiranje u vidu dodatnih bodove za upis na fakultet kako bi se što više mladih uključilo u volonterske aktivnosti.

Nakon panel rasprave, imali smo ručak u trajanju od 45 minuta na kojem sam imao priliku razgovarati s mnogim voditeljima volonterskih organizacija, koordinatorima volontera i drugim posvećenim volonterima. Nakon ručka, uslijedile su četiri paralelne radionice: ‘Školsko volontiranje’, ‘Neformalno volontiranje’, ‘Oporavak volontiranja nakon pandemije’ i ‘Europska dimenzija volontiranja’. Lucija i ja izabrali smo školsko volontiranje s obzirom da nam je najbliže, a radionicu je vodila gospođa Dunja Hafner. Prezenteri su bili ravnateljica OŠ Grohote, Mirela Mijić, koordinatorica školskog volonterskog kluba I. gimnazije u Zagrebu, Vlasta Lukačević i koordinatorica školskog volonterskog kluba OŠ Ljubljanica, Tatjana Njegovec.

volontiranje2

Za vrijeme radionice slušali smo zanimljive govore i gledali dojmljive prezentacije, raspravljali smo o motivaciji i empatiji mladih, važnosti školskog volontiranja i sustavu nagrađivanja. Kako bismo unaprijedili školsko volontiranje, naglasio sam činjenicu da jedan koordinator u školi nije dovoljan, jer u razredima kojima koordinator ne predaje, najčešće će biti manji odaziv učenika koji se žele okušati u volonterstvu. Predložio sam i dane otvorenih vrata u volonterskim organizacijama koje bi srednjoškolci mogli posjetiti i umjesto dosadnih predavanja o volontiranju, vidjeti kako to zapravo izgleda u praksi.
Nakon usuglašenih zaključaka, radionica je završila, a mi smo krenuli do centra grada Zagreba uživati u adventskim čarolijama. Vozili smo se najkraćom uspinjačom na svijetu do Gornjeg grada, a usput smo i svratili do tunela Grič. Atmosfera je bila vrlo ugodna, a usput smo i gledali utakmicu! Ispunjeni i zadovoljni, uputili smo se kući.

Marko Burić 3a i Lucija Elez g2m