Euroscola – The EU in the world: What do you want the future to look like

Program Euroscola redoviti je godišnji program Europskoga parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola, u dobi od 16 do 18 godina, iz svih država članica Europske unije, na praktičan način uče o aktualnim europskim pitanjima. Učenici iz Hrvatske u programu sudjeluju od početka hrvatskoga članstva u Europskoj uniji (2013.).
Na online događanju (12. studenog 2021.) u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, Hrvatsku su predstavljali učenici četiriju škola (EPAS) – naše Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju te IV. gimnazije „Marko Marulić“, Strukovne škole Gospić i Ekonomsko-birotehničke škole, Slavonski Brod. Nagrada je to za odlične rezultate tijekom višegodišnjega sudjelovanja u programu Škola ambasador EP-a (EPAS).

15 mlađih ambasadora Europskoga parlamenta naše škole zajedno sa mentoricom Marijelom Gulin sudjelovalo je na događanju pod nazivom The EU in the world: What do you want the future to look like. 2530 učenika iz 22 europske zemlje razmijenili su ideje o položaju i ulozi Europske unije u svijetu te njihovoj viziji budućnosti Europe.
Učenici su imali priliku virtualno upoznati dvoranu za plenarne sjednice u Strasbourgu, službenome sjedištu Europskoga parlamenta. Mladim Europljanima obratio se na početku, sa svoga zastupničkog mjesta, predsjednik Europskoga parlamenta g. David Maria Sassoli s porukom: Europa danas treba jedinstvo i suradnju te solidarnost. Ključna je uloga mladih u borbi za bolju budućnost Europe, koja mora biti bolja, zelenija, održiva i iznad svega solidarna.

U nastavku događanja učenici su, koristeći interaktivne digitalne platforme Interactio i Slido, postavljali pitanja dopredsjedniku Parlamenta g. Pedru Silvi Pereiri. Pitanja su bila vezana uz goruće teme kao što su borba protiv Covid-19, migrantska kriza, ljudska prava, klimatske promjene i ostale.
Također su, koristeći digitalnu aplikaciju Slido, iznijeli svoju viziju budućnosti Europe i predložili prioritetne teme. Učenici su potom i glasali za najbolje ideje, a iste će se koristiti kao neke od smjernica (za donositelje odluka u europskim institucijama) u nastavku Konferencije o budućnosti Europe.

Kao i svaki put do sada (uživo i online) sudjelovanje na Euroscoli je bilo sjajno iskustvo, jer mladi imaju priliku vidjeti i doživjeti da su građani kako Hrvatske tako i Europske unije te da je njihovo mišljenje bitno.