bannerSlog-Josip-Mrkonjic4

Naš SLOG u društvu najboljih na državnoj smotri LiDraNo

Ove godine naš školski list SLOG pozvan je na državnu smotru LiDraNo u kategoriji tiskanih školskih listova. Kao najbolji školski list srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji (op.a.) imali smo priliku sudjelovati, poslušati sugestije i savjete žirija, ali i radovati se svim izrečenim pohvalama.

Smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo održavala se u Vodicama od 25. do 29. travnja 2022., a na njoj su predstavljeni najbolji učenički radovi osnovnih i srednjih škola.

I tako su Vodice zaposjeli budući novinari, književnici, redatelji i glumci.

Program se odvijao u ugodnoj i ležernoj atmosferi, učenici su uživali usvajajući nova znanja, metode i tehnike, prikupljajući iskustvo za nove kreativne poduhvate.

Prvog dana, na svečanom otvorenju, organizatori i predstavnici povjerenstva zaželjeli su nam dobrodošlicu, nakon čega su uslijedili pojedinačni dramski i literarni izrazi. Iako su srednjoškolci besprijekorno izveli svoje nastupe, srca publike ipak je svojom simpatičnošću osvojio voditelj otvaranja, učenik OŠ Vodice.

Drugi dan bio je rezerviran za okrugle stolove po kategorijama. Na okruglom stolu za školske listove sudjelovalo je deset srednjih škola koje su predstavljali glavni urednici i mentori te tri člana povjerenstva: Ankica Blažinović Kljajo, Neven Kepeski i Srećko Listeš. Na početku su se predstavili i objasnili na koji su način suzili popis od 150 listova na 10 najboljih, nakon čega je uslijedilo
pojedinačno predstavljanje svakog lista. Glavni urednik bi predstavio svoju školu, objasnio kako kod njih funkcionira stvaranje lista, a žiri bi istaknuo što je dobro napravljeno i, eventualno, što se još može poboljšati. Pozorno sam pratila procjenu svakog lista i prikupljala savjete za naš idući broj, oduševljena kreativnošću i originalnošću svakog lista. Naš je list bio među zadnjima za
procjenu i s nestrpljenjem sam iščekivala trenutak predstavljanja. Kada su nas prozvali, bila sam i više nego ponosna, a žiri je naš list istaknuo kao ogledni primjerak svima ne samo zbog sadržaja, već i zbog dizajna. Što su rekli o SLOGU? Citiram: „…izvrsno složen list… tema broja jedna od najbolje obrađenih kod pristiglih listova… detaljan, vezan za školu… čisti koncept, nije nabačeno, grafički ambiciozno, detaljne ilustracije…“ Htjela sam tog trena da uz mene budu i ostali koji su sudjelovali u njegovom stvaranju, no kako to nije bilo moguće, evo ovdje barem dio našeg tima koji je neumorno radio: Dražen Bošnjak, Mia Runjić, Vlado Bjeliš, Tin Vrdoljak, Jakov Bobaš, Dora Zečić, Lara Kušeta, Paula Bajac, Lara Tičina… i naravno, veliko Hvala mentorici naše novinarske družine, prof. Žani Mačukatić te nastavniku Ediju Murgiću koji je nadgledao cjelokupno oblikovanje našeg lista. Nakon okruglog stola održalo se još nekoliko radionica, a ostatak dana proveli smo družeći se i uživajući na suncu.

Treći dan je bilo svečano zatvaranje. Izabrano je nekoliko najboljih literarnih i dramskih izraza uz pojedine novinarske radove i radijske emisije. Oduševljenje cijelom smotrom bilo je vidljivo na našim licima, ali i tuga koja se nazirala zbog rastanka.

Može se zaključiti da smo spojili ugodno s korisnim; u razgovoru sa žirijem i na radionicama dobili smo poticaj za buduće stvaralaštvo, upoznali smo vršnjake iz cijele Hrvatske, stvorili nova prijateljstva, iz prve smo ruke jedni drugima dijelili savjete, konstruktivne kritike, učili jedni od drugih. Još jednom smo osvijestili važnost socijalizacije, druženja, komunikacije nakon dvije godine pauze.

Piše: Karmen Penga, g3.m, glavna urednica školskog lista Slog