dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Učenici drugih i trećih razreda su u proteklom tjednu sudjelovali na dvije videokonferencije vrlo
bitnih i zanimljivih tema – Sprječavanje nasilja nad ženama, te Škola i Covid-19.
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u okviru projekta EPAS, organizirala je Gimnazija Požega, a u suradnji sa učenicima Gornjogradske gimnazije iz Zagreba i Srednje škole iz Blata na Korčuli.
Škole su međusobno predstavile svoje radove o nasilju nad ženama. Učenice naše škole – Filomena Ercegović i Maja Glibota su ispričale priču o mladoj pakistanskoj aktivistici Malali Yousufzai, a Tino Bašić, učenik četvrtog razreda je predstavio svoje uratke i skrenuo pozornost na važnost isticanja ove problematike i nastojanja u rješavanju problema.

Potom se predstavila Gornjogradska gimnazija iz Zagreba s detaljnim statističkim podatcima te prikazom kako grad Zagreb pomaže ženama u nasilnim kućanstvima. Uslijedila je Srednja škola Blato s Korčule koja je edukativnom prezentacijom o vrstama nasilja i rezultatima ankete rasvijetlila činjenicu da je nasilje još uvijek jedna od tema o kojoj se ne raspravlja dovoljno te je potrebno svijest i edukaciju o navedenoj temi podići na višu razinu. Videokonferenciju zaključila Gimnazija Požega sa temeljitim statističkim izvještajem, te literarnim radovima.
Važno je naglasiti da borba protiv nasilja nad ženama nije samo jedan dan u godini, već svaki dan te trebamo aktivno zagovarati borbu protiv nasilja i činiti sve što je u našoj mogućnosti kako bi što manji broj žena na dnevnoj bazi doživljavao bilo kakav oblik nasilja.

Obrtničko-industrijska škola u Imotskom je putem ZOOM-a organizirala susret pod nazivom „Školsko okruženje u vrijeme korone“. Sudionici susreta, uz našu školu, bili su i profesori i učenici Gimnazije Marka Marulića iz Splita i Gimnazije iz Metkovića.

Gost susreta je bila dr Željka Karin, ravnateljica NZJZ iz Splita, koja je svojim osvrtom na ponašanje stanovništva, a posebno srednjoškolaca, iznijela podatke i dala upute kako se ponašati za vrijeme epidemije.
Učenica Karmen Penga je pripremila izuzetno korisnu anketu pod nazivom „Pogled mladih na Covid 19“ koja daje sliku o odnosu mladih prema virusu, njihovim promišljanjima , te analizirala rezultate. N. Punda, S. Ikanović i J. Juginović postavili su nekoliko pitanja koja muče mlade te dobili tražene
odgovore.
Učenici iz IV gimnazije su pripremili zanimljivu i edukativnu prezentaciju, dok su učenici iz Metkovića i Imotskoga postavili niz važnih i intrigantnih pitanja, na koje je doktorica Karin također strpljivo i detaljno odgovarala.